STIHIJA

VAPAJ IZ CRNE GORE ZBOG POŽARA Stanje je kritično, vatra bi mogla zaprijetiti i obalnim gradovima: 'Trebamo kanadere, mi imamo 3, a jedan je u kvaru'

 
Turisti bježe kroz dim tijekom šumskog požara u Crnoj Gori (17.7.2017.)
 Stevo Vasiljevic / REUTERS

Crna Gora zatražila je u ponedjeljak međunarodnu pomoć za borbu protiv požara koji je zahvatio poluotok Lušticu, gdje je stanje kritično. - Stanje na Luštici je kritično. Ministarstvo unutarnjih poslova zatražilo da se Europski mehanizam za civilnu zaštitu aktivira da pomogne ugasiti požar - priopćila je vlada.

Situacija na crnogorskom primorju je ozbiljna, zbog čega je i zatražena međunarodna pomoć, ali nema razloga za paniku, rekao je ministar unutarnjih poslova Mevludin Nuhodžić nakon što je posjetio ugroženo područje.

- Naš se zahtjev već razmatra u Bruxellesu i postoji mogućnost da nam već tijekom noći bude upućena pomoć zrakoplovima - kazao je.

Najteža situacija je na poluotoku Luštica, gdje je evakuirano nekoliko stotina osoba. U gašenju tog požara angažirane su vatrogasne ekipe iz skoro svih crnogorskih gradova. Meteorološki uvjeti - jak vjetar i vrućine utječu na požare, ali Nuhodžć kaže da statistika pokazuje da su često i građani svojom nepažnjom uzročnik požara.

Crna Gora ima tri zrakoplova za gašenje požara, od kojih u su samo dva u upotrebi, dok je treći tehnički neispravan. Načelnici obalnih gradova Kotora, Tivta i Herceg Novog kojima bi mogla zaprijetiti vatra, zatražili su od vlade da se za pomoć obrati susjednim zemljama - Hrvatskoj, BiH i Srbiji, kako bi poslale kanadere.

Požari bijesne Portugalom i Italijom

Mjesec dana nakon najpogibeljnijeg šumskog požara u nedavnoj povijesti Portugala, gotovo 2800 vatrogasaca borilo se u ponedjeljak navečer s nekoliko žarišta na sjevernom i središnjem dijelu zemlje, dok se talijanski vatrogasci bore s više od tisuću požara širom zemlje. Najjači požar u Portugalu harao je oko mjesta Alijo, blizu Vile Real, a gasilo ga je 500 vojnika. Požar koji je izbio u nedjelju rano ujutro i činilo se da slabi, dobio je na jačini u ponedjeljak popodne, potaknut vjetrom i vrućinom.

- Vatra je izvan kontrole, aktivne fronte su sve brojnije - izjavio je načelnik Alija Carlos Magalhaes. - Vatrogasci su iscrpljeni - dodao je on upućujući "poziv u pomoć čitavoj zemlji".

"Uspjet ćemo savladati požar ali to neće biti tako skoro", kazala je glasnogovornica civilne zaštite dodajući da je deset vatrogasaca ozlijeđeno, što zbog udisanja dima što zbog opeklina. S vatrom se bori i Italija u kojoj bjesni više od tisuću požara, uključujući tri koja su izbila u blizini Rima.

- Stanje je vrlo ozbiljno.. Rim ne smije ostati prepušten sam sebi pred ovom katastrofom - rekla je gradonačelnica Virginia Raggi koja je posjetila mjesta pogođena požarom. Vatrogasci kažu da se bore s požarima na 280 mjesta u regiji Lazio, 250 u Kampaniji, 150 u Toskani, na 110 mjesta u Kalabriji te 100 u Apuliji. Kanader je intervenirao u ponedjeljak 31 put, objavila je civilna zaštita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:27