SULTANOV NEUSPJEH

VELIKA ZALJEVSKA TURNEJA TURSKOG PREDSJEDNIKA ZAVRŠILA FIJASKOM Erdogan putovao u Saudijsku Arabiju, Kuvajt i Katar, vratio se bez ikakvih rezultata

 REUTERS

DOHA - Turski predsjednik Tayyip Erdogan napustio je u ponedjeljak Katar nakon dvodnevne turneje po Zaljevu i pokušaja posredovanja u najgoroj krizi između arapskih zemalja posljednjih godina, no nema naznaka da je postigaao bilo kakav napredak.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrejn i Egipat prekinuli su u lipnju veze s Katarom optužujući ga da podupire terorizam i da se približava Iranu, velikom regionalnom suparniku saudijske monarhije.

Turska je u tom sporu najodaniji saveznik Dohe i po hitnom je postupku donijela zakon koji omogućuje slanje vojske u taj emirat.

Katarska novinska agencija objavila je da je katarski vladar, šeik Tamim bin Hamad al-Thani s Erdoganom "razmotrio razvoj događaja u regiji, posebno zaljevsku krizu i napore da se ona riješi diplomatskim sredstvima".

U izvještaju se također navodi da su razgovarali o zajedničkoj borbi protiv terorizma te vojnoj i gospodarskoj suradnji.

Nekoliko kontigenata tuskih vojnika s oklopnim vozilima stiglo je u Dohu nakon izbijanja krize 5. lipnja.

Prema sporazumu iz 2014. Ankara može poslati tisuću vojnika.

Turska i Katar podupiru Muslimansko bratstvo koji dovodi u pitanje vladavinu arapskih monarha, a sam Erdogan vuče političke korjene iz islama.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati smatraju Muslimansko bratstvo terorističkom organizacijom.

Prije posjeta Kataru, Erdogan je bio u Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:48