PRIRODNA NEPOGODA

VIDEO: VELIKI POTRES POGODIO TURISTIČKI RAJ NA GRANICI GRČKE I TURSKE Podrhtavanje magnitude 6.7 izazvalo tsunami, najmanje dvoje mrtvih, šteta velika

 
 EMSC

Vrlo jak potres preliminarne magnitude 6.7 pogodio je u noći s četvrtka na petak područje Dodekaneza, grčkog arhipelaga u Egejskom moru, južno od obale Turske i tamošnjeg popularnog turističkog središta Bodruma.

Epicentar je bio u blizini grčkog otoka Kosa, također vrlo popularnog među turistima, a hipocentar je bio na dubini od tek desetak kilometara tako da se podrhtavanje osjetilo jako intenzivno.

S otoka Kosa već su počela pristizati prva izvješća o materijalnoj šteti, a agencija AFP javlja da su grčke vlasti izvijestile o najmanje dvije poginule osobe.

Nakon potresa generiran je i manji tsunami, koji je došao do obalnih područja udaljenih i stotinjak kilometara od epicentra, objavio je Europski mediteranski seizmološki centar.

Na fotografijama koje stižu iz pogođenih područja vidi se da su najniži predjeli poplavljeni, ali sam val nije bio razoran i, u usporedbi s golemim tsunamijem koji je 2011. godine pogodio Japan, bio je zapravo minijaturan.

EMSC

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:21