IZBJEGLIČKA KRIZA

VELIKI PROBOJ MIGRANATA Oko 2000 ljudi uspjelo iz Grčke ući u Makedoniju, zavladao kaos

 REUTERS

Gotovo 2000 migranata krenulo je u ponedjeljak iz šatorskog naselja u okolici sjevernog grčkog grada Idomenija prema Makedoniji i dio se uspio probiti kroz ogradu, no makedonska policija objavila je kako će ih vratiti u Grčku.

Prva velika skupina migranata krenula je iz okolice Idomenija oko 10.30 sati, a potom je za njima krenula skupina od oko 500 ljudi, pokušavajući pronaći rupu u bodljikavoj žičanoj ogradi koju je Makedonija postavila kako bi spriječila stalan priljev izbjeglica čija su odredišta bogate zapadnoeuropske zemlje, prvenstveno Njemačka.

Svjetske agencije prenose izvještaje o kaotičnom stanju u sjevernom pograničnom gradu Idomeni gdje je zaglavilo najmanje 12.000 ljudi, među kojima je nekoliko tisuća djece, a pojavio se i slučaj zaraze hepatitisom A. Svi ti izbjeglice i migranti čekaju na prijelaz u Makedoniju, iako su zemlje tzv. balkanske rute zatvorile svoje granice.

Teški uvjeti rezultirali su napetostima i provalom nasilja među migrantima koji se bore za hranu i ogrjev, s obzirom na niske temperature i kišu. Te su grčke vlasti počele migrantima dijeliti letke u kojima ih pozivaju da se upute u čvrste objekte i prihvatne centre diljem zemlje.

Skupina, u kojoj je bilo puno obitelji, prešla je brežuljke, polja i čak i jednu rijeku da bi došla do te točke, formirajući "ljudski lanac" za prijelaz rijeke i dio ih se probio u susjednu Makedoniju. Britanska agencija prenosi kako su makedonski vojnici potrpali dio migranata u vojne kamione no nije jasno kud će ih odvesti.

Makedonska policija objavila je kako poduzima korake kako bi ih vratila u Grčku.

"Poduzimamo mjere kako bismo vratili grupu u Grčku", rekla je glasnogovornica makedonske policije.

"Policija i vojska na pojačanom su stupnju opreza na granici na ključnih točkama".

Prema procjenama policije granicu je prešlo nekoliko stotina migranata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 01:31