TERET STIGME

VELIKO ISTRAŽIVANJE O ISTOSPOLNIM BRAKOVIMA Na područjima gdje su legalizirani zabilježena je manja stopa samoubojstava među adolescentima

 Daniel Becerril / REUTERS

Samoubojstva su, odmah nakon smrtonosnih ozljeda i ubojstava, najčešći uzrok smrti u SAD-u, a najviše obuhvaća mlade ljude u dobi između 15 i 24 godine. Homoseksualni i biseksualni mladi pokušat će samoubojstvo četiri puta prije nego heteroseksualni tinejdžeri, prema neprofitnoj organizaciji Trevor Project koja pruža pomoć LGBT osobama.

U posljednjih nekoliko godina zdravstveni su stručnjaci detaljnije istraživali faktore rizika, kao što su mentalna oboljenja i zloupotreba droga i tableta, no znanstvenici na sveučilištima Johns Hopkins i Harvard ispitali su i druge faktore rizika - koliko legalizacija homoseksualnih brakova utječe na razmjer samoubojstava kod adolescenata, piše Washintgon Post.

U njihovom je istraživanju sudjelovalo čak 750.000 studenata i, kako su objavili u medicinskom časopisu JAMA Pediatrics, u američkim državama u kojima je dozvoljeno sklapanje gay brakova, stopa samoubojstava je značajno pala u odnosu na države u kojima nije donesen takav zakon.

Premda ovo istraživanje nije imalo za cilj pronaći konkretne uzroke pada stope samoubojstava, autori smatraju da je jedan od faktora svakako činjenica da istospolni brakovi umanjuju društvenu stigmu.

‘Oni koji donose zakone moraju biti svjesni da zakoni i propisi koje donose o seksualnim manjinama itekako mogu utjecati na mentalno zdravlje adolescenata. Svi ćemo se složiti da je smanjenje stope samoubojstava kod tinejdžera dobra stvar, neovisno o našim političkim i društvenim stavovima’, rekla je Julia Raifman, voditeljica studije. Psihijatar Victor Schwartz dodao je da stigmatizacija može biti zastrašujuća i bolna, te svakako rizični faktor.

‘Nije lako biti tinejdžer, a onima koji tek shvaćaju da spadaju u seksualne manjine može biti još puno gore’, rekla je Raifman.

Znanstvenici su usporedili brojke prije i nakon legalizacije istospolnih brakova, a one su u periodu nakon svakako pale dok u državama u kojima istospolni brakovi još uvijek nisu dozvoljeni, promjena nije zabilježena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 15:10