IMA LI ŽIVOTA?

VIDEO 'Curiosity' uspješno sletio na Mars: Pogledajte prve fotografije koje je poslao!

NASA-in sofisticirani robot je stigao sa Zemlje nakon devetomjesečnog svemirskog putovanja
 NASA

08:28 - Američki predsjednik Barack Obama obratio se javnosti u pisanoj izjavi u kojoj je naveo da je slijetanje na Mars nevjerojatan tehnološki podvig koji će u budućnosti biti veliki trenutak nacionalnog ponosa.

- Čestitam svim ženama i muškarcima iz NASA-e koji su omogućili ovakvo iznimno postignuće i željno iščekujem što će Curiosity otkriti na Marsu - rekao je Obama.

Na održanoj press konferenciji povodom slijetanja robota Curiosity na Mars, direktor NASA-e Charlie Bolden zahvalio se znanstvenicima iz svih krajeva svijeta koji su omogućili ovaj poduhvat.

- Izgledi za uspjeh bili su 40 posto. Nema ništa teže od slijetanja na Mars - izjavio je Bolden na konferenciji.

- Na Marsu se od danas nalazi komad američke inovativnosti i znanosti težaj jednu tonu - rekao je Obamin savjetnik za znanost John Holdren.



Video streaming by Ustream

07:30 - ZAGREB/PASADENA - Robotsko vozilo "Curiosity" američke svemirske agencije NASA uspješno se u ponedjeljak ujutro spustilo na Mars, nakon stotina milijuna milja koliko je prošlo kroz svemir, objavile su ekipe u NASA-inu centru u Pasadeni u saveznoj državi Kaliforniji.

Robot se spustio nešto iza 07.31 po srednjoeuropskom vremenu.

Prve snimke koju je na Zemlju s Marsa poslao robot Curiosity

"Dodir s tlom je potvrđen", objavio je stručnjak iz NASA-ine kontrole u centru Jet Propulsion Laboratory (JPL) u Pasadeni.

Nešto prije 7 sati i 30 minuta, misija kontrole primila je prvi robotov signal, prije nego je ušao u atmosferu crvenog planeta, a zatim je potvrdio i svoj pad na planet.

Curiosty je ime tonu teškog robota-laboratorija, koji je pak dio četiri tone teškog NASA-ina znanstvenog laboratorija za Mars. Taj sofisticirani robot mogao bi dati podatke je li na Marsu ikada bilo života i je li život moguć, odnosno, kako piše CNN, parafrazirajući slavnu rečenicu iz filma Casablanca: "Od svih gradova u svijetu "zašto bi život bio moguć jedino na planetu Zemlji".

Nešto prije njegova spuštanja, uz smijeh i pljesak, voditelji su kontroli podijelili čokoladice Mars, a pravo je olakšanje i oduševljenje nastupilo kada je robot poslao prvu fotografiju začudne oštrine svoje sjene na tlu crvenog planeta pošto je sletio.

Uz proračun od 2,5 milijarde dolara misija Curiosity trebala bi potrajati dvije godine i zapravo je trostruka: procijeniti mogućnost života na Marsu u prošlosti i sadašnjosti, proučiti geologiju i geokemiju, istražiti procese povezane s mogućnošću života na Marsu, uključivo ulogu vode.

Curiosity je opremljen "očima" - kamerama koje gledaju i analiziraju Marsov krajobraz.

Opremljen je "ušima" putem kojih sluša zapovijesti iz NASA-e.

Zahvaljujući "brojnim ustima" Curiosity može "kušati" stijene i prašinu koju će usisati i kemijski analizirati.

Također može bušiti u stijeni kako bi izvukao materijal položen u donjim slojevima. To je napose važno kako bi pronašao organske molekule koje bi možda mogle biti uništene na površini.

Curiosity je robot, no djeluje poput znanstvenika: skeptičan je, izvodi eksperimentalne kontrole, dvaput i triput provjerava svaki rezultat. No za razliku od ljudi, srećom, robota ne mogu lako ubiti radioaktivne ili toksične tvari, piše CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:13