GUBE TERITORIJI

VIDEO: DIVLJAŠTVO BEZ GRANICA Džihadisti raznijeli nekad veliko kršćansko svetište, a Sirijci pronašli razbacane kosti sveca!

 Screenshot

Kosti kršćanskog sveca pronađene su među ruševinama drevnog sirijskog samostana koji je raznijela Islamska država.

ISIS je sravnio s tlom samostan Sv. Eliana koji datira iz petog stoljeća u kolovozu 2015. koristeći eksplozive i buldožere, kao što su to napravili i sa ostalim svetištima i zgradama u blizini.

No tri dana nakon što je sirijska vojska ponovno osvojila grad al-Qaryatain, jedno od terorističkih uporišta u centralnoj Siriji, otkrivene su kosti ispod ruševina jednom cijenjenog mjesta za hodočašće.

Smatra se kosti pripadaju Sv. Elianu koji je umro mučeničkom smrću 284. godine nakon što je odbio odreći se kršćanstva.

Al-Qaryatain, što na arapskom znači 'dva sela', jednom je bio simbol zajedničkog života kršćana i muslimana i cijenjeno svetište. Nakon što je IS napao grad, mnogi kršćani su izbjegli. Više od 200 stanovnika, uglavnom kršćana, oteti su, uključujući jednog sirijskog svećenika kojeg su ekstremisti držali zatočenog tri mjeseca.

Tijekom osam mjeseci pod kontrolom ISIS-a, neki kršćani su pušteni, a drugi su natjerani da plaćaju poreze. Neki su pak jednostavno 'nestali'.

Ranije ovog tjedna novinari u pratnji sirijske vlade dobili su priliku istražiti tri kilometra Qaryataina smještenog oko 125 kilometara sjeveroistočno od Damaska, a vojska još uvijek traži eksplozive i mine koje su ostale za džihadistima.

Osim samostana St. Elian teroristi su uništili i drevnu crkvu uz Asirsko kršćanski samostan, oskvrnuli obližnje groblje, razbivši križeve i nadgrobne spomenike. Vrata crkve i prozovi su razneseni u eksploziji, a unutar zidova militanti su spravljali bombe i mine. Na podu su pronađeni plinski spremnici, čajnici, karnistri... A pod razvaljenim kamenim blokovima bile su kosti SV. Eliana.

U prvim danima okupacije grada, još dvije crkve u centru Al-Qaryataina su zapaljene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:26