LETEĆA ZAMKA

VIDEO: DRAMATIČNO PRINUDNO SLIJETANJE MUZEJSKOG PRIMJERKA ZAVRŠILO U PLAMENU Zadnji primjerak slavnog aviona stradao na povratku s aeromitinga

 Screenshot / YouTube

Posljednji primjerak zrakoplova 'Sea Vixen' doživio je jučer kvar na sustavu za spuštanje kotača prilikom povratka s aeromitinga u Duxfordu, zbog čega je pilot morao izvesti slijetanje 'na trbuh', pri čemu je došlo i do požara na zrakoplovu.

Slijetanje posljednjeg Sea Vixena, kojeg posade i tehničari zovu 'Foxy Lady', snimio je prolaznik pored piste u Somersetu. Na snimci se jasno vidi kako zrakoplov sliječe bez kotača, kako pilot izbacuje pokrov kabine kako bi lakše mogao izaći, te kako avion u jednom trenutku obavija plamen.

Požar je vrlo brzo ugašen, a hitne službe su pritekle u pomoć pilotu, koji je slijetanje preživio bez ozlijeda. Za sada nije poznato koliko je zrakoplov oštećen, te hoće li moći ponovno letjeti.

Sea Vixen zrakoplovi bili su prvi britanski dvosjedi koji su probili brzinu zvuka, a u aktivnu su službu ušli 1959. godine. Bili su ponos britanskog mornaričkog zrakoplovstva, no nikada nisu bili u ratnoj situaciji, a mučili su ih ozbiljni tehnički problemi.

Od 145 proizvedena Sea Vixena, čak 54 je izgubljeno u nesrećama - probušenim gumama, razbijenim staklima kabine i problemima s motorima, između ostalog. U jednom je slučaju Sea Vixen slučajno ispustio manevarsku bombu pored otoka Gan, a prototip ovog zrakoplova sudjelovao je u nesreći na aeromitingu u Fanrboroughu 1952., kada su poginuli pilot i 29 gledatelja.

'Foxy Lady' je zadnji primjerak ovog zrakoplova koji i danas leti, no već je i sam preživjeo dvije nesreće. Jučerašnje prinudno slijetanje mu je već treći incident.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:38