HMS QUEEN ELIZABETH

VIDEO, FOTO: ISPLOVIO PONOS BRITANSKE RATNE MORNARICE Ratna tvrđava koštala je milijarde: 'Sljedećih 50 godina naša sigurnost je zagarantirana'

HMS Queen Elizabeth
 Russell Cheyne / REUTERS

Novi britanski nosač aviona HMS Queen Elizabeth u ponedjeljak je prvi put napustio luku i to uz pomoć čak 11 tegljača koji su pomogli izvući brod iz brodogradilišta Rosyth, piše BBC.

Radi se ne samo o najnovijem, nego i najvećem ratnom brodu u povijesti britanske Kraljevske mornarice, prvom od dva broda iz klase Queen Elizabeth (drugi brod je HMS Prince of Wales).

Kad uđe u redovnu službu, što bi trebalo biti 2020. godine, HMS Queen Elizabeth bit će prvi nosač aviona u Kraljevskoj mornarici nakon što je 2014. umirovljena klasa lakih nosača Invincible.

Dug 280 metara, širok 70 metara i težak 69.500 tona, imat će posadu od oko 1600 osoba kad bude punog kapaciteta, dakle s 36 zrakoplova F-35 i četiri helikoptera (Apache i Chinook). Zajedno s drugim brodom iz svoje klase, HMS Queen Elizabeth koštat će britanske porezne obveznike čak 6.2 milijarde funti, koji bi trebali osigurati snagu Kraljevske mornarice.

Russell Cheyne / REUTERS
HMS Queen Elizabeth

Kapetan broda Jerry Kydd rekao je da je važan za reputaciju Britanije kao pomorske sile:

- Smatram da je vrlo malo stvari, u bilo kojoj zemlji, koje su toliko simbolični pokazatelj snage kao mogućnost korištenja nosača aviona. Podmornice ne možete vidjeti, ali ovo su vrlo vidljivi simboli snage i moći - uvjeren je Kydd.

Još više je oduševljen bio ministar obrane, Sir Michael Fallon:

- Ovo je povijesni trenutak za Ujedinjeno Kraljevstvo. Ova plutajuća tvrđava je daleko najmoćniji brod ikada izgrađen u Velikoj Britaniji te će nam omogućiti da se nosimo s prijetnjama diljem planeta. HMS Queen Elizabeth je trajan primjer britanske imaginacije, ingenioznosti i izumitelja koji će jamčiti našu sigurnost u narednim desetljećima. Sljedećih 50 godina ovaj brod će služiti diljem svijeta, demonstrirajući britansku moć i našu sposobnost i želju da se nosimo s izazovima opasnog svijeta. Cijela država može se ponositi ovim nacionalnim postignućem - pjevao je hvalospjeve brodu ministar obrane.

Russell Cheyne / REUTERS
HMS Queen Elizabeth

Nakon što se u narednim satima izvuče iz estuarija Forth HMS Queen Elizabeth će zaploviti prema otvorenom moru, a prva testiranja provodit će u Sjevernom moru. Kako kažu analitičari BBC-ja - pod budnim okom Rusa.

Dodajmo još da su Britanci o novoj generaciji nosača aviona počeli razmišljati još 90-ih godina prošlog stoljeća, ali je program obilježilo rezanje troškova i konstantne odgode. Zeleno svjetlo su napokon dobili 2007. godine, a originalno predviđeni trošak njihovog razvoja i gradnje uvećao se za više od 40 posto.

Profimedia, SWNS
HMS Queen Elizabeth

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:37