PLAĆAJU SKUPI ROAMING

VIDEO Hrvatske Tomato kartice dio 'arsenala' sirijske opozicije: Pojavile se na snimkama tajnog skrovišta

Nije isključeno da su točne spekulacije da bi riječ mogla biti o vehabijama iz BiH ili pripadnicima srbijanskog Otpora
 YouTube

Kartica hrvatske mobilne mreže Tomato pojavila se na snimkama iz skrovišta sirijske opozicije, objavila je televizija Syria News, lojalna vlastima Bašara al-Asada.

Kako tvrdi taj kanal, vlasti su u selu kraj grada Latakija otkrile “terorističko skrovište” puno lijekova iz Turske, oružja i municije, a na snimkama u prilogu vidi se i kartica Tomato, zajedno s omotom i natpisom “Sve više je previše”.

Neovisni vojni analitičar i urednik portala Obris.hr Igor Tabak kaže da nije isključeno da su točne spekulacije da bi riječ mogla biti o vehabijama iz BiH ili pripadnicima srbijanskog Otpora koji svoj know-how o rušenju Miloševićeva režima već čitavo desetljeće “izvoze” po revolucijama širom svijeta.

- To su sve ljudi koji su u Hrvatskoj mogli doći do kioska - kaže Tabak, no pojašnjava kako je vrlo teško reći što se zapravo dogodilo.

Te su kartice u slobodnoj prodaji. Ne bi bilo čudo, budući da je poznato da većina sirijske oporbe ima bazu i većinu podrške izvan Sirije a da im posebno logistička potpora dobrim dijelom dolazi izvan zemlje, da je netko od Sirijaca u Hrvatskoj jednostavno otišao na kiosk i to kupio. Dublji je značaj u toj vijesti zasada doista teško pronaći. Hrvatska jest sudjelovala na sastancima prijatelja Sirije i samim time i u zajedničkim deklaracijama gdje se govori o pojačanoj potpori sirijskoj oporbi, ali mislim da bi koordinirana i sustavna pomoć ipak bila konkretnija - rekao je Tabak za Jutarnji.

Hrvatske kartice u Siriji bi mogle imati prednosti i mane, kaže Tabak.

- Hrvatska ima skup roaming i vjerojatno postoje jeftiniji, no Hrvatska je na dosta pristojnom glasu i kod jedne i kod druge strane u Siriji. Na prvom mjestu to znači da hrvatska kartica neće odmah biti blokirana kao što je slučaj s karticama nekih drugih zemalja. Takva prepaid, neregistrirana kartica iz neke Hrvatske, a oni znaju da s nama imaju pristojne ekonomske i političke odnose, može biti zgodna. No, zapravo, cijela GSM mreža otvorena je za lako slušanje i pitanje je koliko to može biti korisno, budući da neki broj koji je u roamingu, a nalazi se u području vojnog djelovanja, jako iskače - kaže.

Iz Vipneta, vlasnika mreže Tomato, kažu da nemaju nikakve informacije o tome kako su se njihove kartice našle u skrovištu sirijske opozicije.

“S obzirom da Tomato u Siriji nema roaming partnera za kompletnu prepaid uslugu, moguća je samo djelomična usluga po principu “Camel everywhere”, a koja je dostupna svim prepaid korisnicima. To znači da korisnik s Tomato karticom ne može pozivati, ali može primati pozive te primati i slati SMS poruke. Primanje poziva naplaćuje se 10,07 kuna po minuti, slanje SMS poruke naplaćuje se 3,97 kuna po poruci dok je primanje SMS-a besplatno”, rekli su iz Vipneta za Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:00