PREKRŠILA PRAVILA

VIDEO: MIJANMARSKA MISICA OSTALA BEZ TITULE ZBOG POLITIKE Napala žrtve genocida za terorizam pa izazvala bijes: 'Ovo je krajnje neprimjereno'

 
 Facebook

Burmanskoj kraljici ljepote oduzeta je titula zbog objavljene video snimke vezane uz trenutačnu situaciju u mjanmarskoj saveznoj državi Rakhine iz koje je izbjeglo više od 300 tisuća pripadnika muslimanske manjine Rohinja.

Shwe Eain Si video je objavila na internetu prošlog tjedna, optužujući pobunjenike Rohinje za potpirivanje nemira.

Organizatori Miss Grand Myanmar natjecanja u nedjelju su obznanili kako su povukli titulu koju je dobila 19-godišnjakinja. Kazali su kako je prekršila pravila ugovora i kako se nije ponijela kao uzor.

U utorak je Shwe Eain Si jasno povukla vezu između njezinog svrgnuća s trona ljepote i video uratka.

- Shwe Eain Si je objavila video o vladavini terora koju raspiruju Arsa militanti (Vojska spasa Rohinja Arakan), no to nema veze s natjecanjem. Ona je obvezna kao građanka koristiti svoju slavu kako bi pronosila istinu - objavljeno je na njezinom Facebook profilu.

U objavljenom grafičkom videu kraljica ljepote na engleskom jeziku ističe kako napadi Arsa militanata 'u stilu kalifata' van svake mjere. Optužuje ih da provode medijsku kampanju kako bi se oni koji provode teror i nasilje pokazali kao da su potlačeni.

- Očekuje se od mene da kažem svoje mišljenje i zabrinutost zbog nedavnog nasilja i masakra koji se dogodio u mojoj državi - kazala je na početku snimke, a njezin govor popraćen je stravičnim fotografijama zločina nad Rohinjama.

Ipak, u videu ne spominje 500.000 Rohinja koji su od kolovoza 2017. emigrirali u Bangladeš, kao ni zločine koje je počinila mijanmarska vojska. Vojska, koja je optužena za etničko čišćenje, ističe pak kako samo napadaju militante.

Shwe Eain Si nije prva misica koja je zbog politike ostala bez krune proteklih mjeseci. Naime, u rujnu je pobjednica natjecanja Miss Turske 2017 ostala bez titule nakon što je na društvenim mrežama napisala objavu koja se ticala prošlogodišnjeg pokušaja puča u Turskoj. Organizatori natjecanja pojasnili su kako je njezin tweet bio neprihvatljiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:27