VELIKA PLAMENA LOPTA

VIDEO: MISTERIJ NAJVEĆE EKSPLOZIJE IKAD ZABILJEŽENE Novo istraživanje bacilo znanstvenike u očaj: 'Meteorit? Nema šanse!'

 Wikipedia

Velika plamena lopta viđena je kako prelazi preko sibirskog neba 20. lipnja 1908. godine, prije nego li je ekspolozija sravnila sa zemljom 80 milijuna stabala i ostavila za sobom brojne leševe životinja, no nije bilo dokaza o ljudskim žrtvama. Jačina eksplozije bila je, tvrde stručnjaci, kao detonacija 185 nukleranih bombi iz Hirošime.

Talijanski znanstvenici proveli su 21 godinu istražujući takozvani Tunguski događaj. Tvrdili su kako je voda iz jezera Čeko ispunila krater, čime su podgrijavali teoriju da je tunguski fenomen izazvao meteorit, piše Daily Mail.

'Postalo je toliko vruće, da više to nisam mogao podnijeti. Kao da mi je košulja gorjela. Htio sam razderati košulju, i baciti je. Onda se začuo jak prasak, odletio sam nekoliko metara', neke su od izjave svjedoka.

Jaka eksplozija izazvala je ogromne valove sve do Velike Britanije, a prašina od eksplozije obasjala je noćno nebo iznad Europe i Amerike.

Znanstvenike je najviše zbunjivalo to što nije bilo ostataka ruševina poput kratera koje su na površini napravili fragmenti meteorita.

Talijanski znanstvenik Luca Gasperini sa Sveučilišta u Bologni dugo je vjerovao kako je upravo jezero Čeko, udaljeno nekih 8 kilometara od epicentra, ta karika koja nedostaje u cijeloj misteriji Tunguske.

Seizmička mjerenja koja je proveo njegov tim pokazalo je kako su se u jezeru sedimenti nakupljali oko jedno stoljeće.

Njihova studija ukazuje na to da je uzorak s najveće dubine star oko 280 godina, što znači da je jezero vjerojatno čak i starije.

Talijanska teorija tvrdi kako su u atmosferu ušla dva tijela. Jedno je eksplodiralo na visini od 8 kilometara, dok je drugo udarilo u Zemlju i stvorilo jezero Čeko.

Međutim, nova studija ruskih geologa baca potpuno novu svjetlo na ovaj događaj, piše Daily Mail.

'Osim toga, u tunguskoj oblasti postoje i druga duboka jezera kružnog oblika, koja izgledaju kao jezero Čeko, i vjerojatno imaju isto geološko porijeklo", navodi se u izjavi iz istraživačkog centra Ruskog zemljopisnog društva u sibirskoj oblasti.

'Geološki, jezero izgleda mlado. Ali ne dovoljno mlado da bi bilo jezero-krater, koji je izazvala eksplozija u Tunguskoj', pišu lokalni mediji te naglašavaju da razlog za njegovo formiranje i dalje ostaje tajna.

Iako su i dalje ostala brojna neodgovorena pitanja, mnogi smatraju kako je ipak riječ o meteoritu koji je eksplodirao u zraku.

Njima u prilog idu i podaci iz tog dijela Sibira iz 2013. godine gdje su pronađeni uzorci stjena koje imaju meteoritsko porijeklo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:35