SRAMOTNA TRIBINA

VIDEO: NA SKUPU VUČIĆEVE STRANKE ISCIPELARILI AKTIVISTICE Djevojke su pokušale zaustaviti govor osuđenog vukovarskog krvnika, uslijedio je kaos

 facebook

Aktivistice Inicijative mladih za ljudska prava pokušale su spriječiti govor Veselina Šljivančanina na skupu Srpske napredne stranke, na čijem čelu je premijer Aleksandar Vučić, ali su na kraju fizički napadnute i potjerane iz dvorane u vojvođanskom mjestu Beška.

Osuđeni ratni zločinac i vukovarski krvnik trebao je govoriti na skupu SNS-a, vladajuće stranke u Srbiji, ali u trenucima kada se uhvatio mikrofona ispred nosa mu se pojavio transparent 'Ratni zločinci da šute kako bi se govorilo o žrtvama'. Međutim, nasilnicima na skupu to se nimalo nije svidjelo i počeli su šaketati žene.

- Kolegice su lakše ozlijeđene. Pregledane su u hitnoj pomoći i očekujemo da će sve biti u redu - rekao je za Al Jazeeru Ivan Đurić, programski direktor Inicijative mladih.

Đurić je dodao da ovo nije prvi put da ratni zločinac govori na raznim tribinama.

- Najavljeno je da će pričati istinu o onome što se događalo u Vukovaru, koja je bila njegova uloga, o onome što se događalo u Haškom sudu. Tako smo čuli u najavi, ali čim je počeo govoriti razvili smo transparent i počeli zviždati. Tada smo napadnuti, doslovce iscipelareni i izbačeni iz prostorije. Nismo imali priliku čuti o čemu govori - dodao je Đurić.

Mladić koji je snimio cijeli incident tvrdi da se nasilnici nisu zadovoljili samo batinanjem, već da su izašli u dvorište i porazbijali im automobile.

- Više smo preplašeni retorikom koja se pojavila u predizborno vrijeme u Srbiji, nego napadom. Sve je počelo od 9. siječnja i Dana Republike Srpske, odnosno porukama predsjednika Tomislava Nikolića, a potom se nastavilo svim onim što je pratilo vlak Beograd – Kosovska Mitrovica, kao i pojačanom nacionalističkom retorikom u kojoj se sve češće spominje riječ 'rat' - zaključio je Đurić.

Al Jazeera navodi da je Šljivančanin ovog tjedna već odradio govor u Vršcu rekavši da su 'mnogi čestiti i dragi ljudi iz SNS-a bili njegovi vojnici'.

Inače, Veselin Šljivančanin je u Haagu osuđen na 10 godina zatvora pomaganje i podržavanje mučenja Hrvata i nesrpskog stanovništva. Pušten je na slobodu nakon što je odležao dvije trećine kazne.

SNS: To nisu aktivisti, već huligani koji su psovali i histerično puhali u zviždaljke!

Srpska napredna stranka nedugo nakon što je procurila priča o incidentu u Beški oglasila se pomalo bizarnim priopćenjem. U njemu se navodi da je 'skupina huligana brutalno uznemirlila sudionike tribine, građane koji su mirno i dostojanstveno slušali govornike'.

- Šokirani smo fašističkim ispadima pojedinaca, koji se u javnosti predstavljaju kao aktivisti Inicijative mladih. Toj grupi huligana nije bilo dovoljno što su na najbrutalniji način pokušali spriječiti slobodu govora, što su se nasilnički probili ispred govornice, razvili svoje propagandne transparente, histerično puhali u zviždaljke, već su i izbjeglicama iz Krajine psovali srpsku majku i vikali im da su zločinci'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:12