VRAĆANJE ISTOM MJEROM

VIDEO: NEKAD JE ISIS OVAKO UBIJAO SVOJE ZATOČENIKE, A SADA SU NJEGOVI BORCI SKONČALI NA ISTI NAČIN Procurila jeziva snimka masovnih smaknuća

 Libijska nacionalna armija

Na internetu se pojavio jezivi video smaknuća 18 osoba u crvenim kombinezonima, a navodno se radi o pripadnicima Islamske države koje je pogubila Libijska nacionalna vojska, piše Daily Mail.

Na snimci, muškarci naoružani dugim cijevima, maskiranih lica, polagano prilaze grupi zarobljenika koji kleče u crvenim kombinezonima, i potom ih streljaju, pucajući rafalno u njihove glave.

Video je navodno djelo Libijske nacionalne vojske čiji je vođa Halifa Haftar. Kako piše Al Jazeera, smaknuća je naredio zapovjednik istočnih snaga Mahmud Al-Verfali, kojeg se na snimci može vidjeti kako zarobljenicima čita presudu, prije nego što je njegovi vojnici počinju izvršavati.

Video je navodno snimljen 17. srpnja, četiri dana nakon što je glasnogovornica UN-a za ljudska prava Liz Throssel pozvala Libijsku nacionalnu vojsku na istrage smaknuća zarobljenika po kratkom postupku.

Navodni pripadnici ISIS-a pogubljeni su na praktički identičan način na koji su i oni sami donedavno ubijali svoje zarobljenike diljem Libije, ali i Sirije i Iraka.

Iako je Haftar bio general vojske Moamera Gadafija, danas se radi o osobi koja se povezuje i s ruskim i američkim dužnosnicima. Nakon što je bio zarobljen u Gadafijevom ratu s Čadom 1987. godine, Haftar se pridružio grupi časnika koji su planirali svrgnuti tada svemoćnog pukovnika s vlasti. Puč je propao, a Haftar je zbrisao u Ameriku, u kojoj je proveo sljedeća dva desetljeća svog života, živeći nedaleko od sjedišta CIA-e u saveznoj državi Virginiji.

U SAD-u je dobio i državljanstvo, a u Libiju se vratio 2011. godine u vrijeme građanskog rata, u kojem se borio, kako tvrdi ugledni Economist, i na strani i protiv gotovo svake veće frakcije u toj državi, a danas ga se smatra najmoćnijim ratnim vođom u Libiji.

Podržavao je Generalni nacionalni kongres, dok nisu odbili sići s vlasti i raspisati izbore, potom se sukobio s Kongresom i islamistima koji su ga podržavali dok nije izborio održavanje izbora, nakon čega je pak izbio opći sukob.

Iako su ga mnogi smatrali 'američkim čovjekom', Haftar u zadnje vrijeme radi uz tihu podršku egipatskog predsjednika al-Sisija, a navodno dobiva i pošiljke oružja iz Rusije, dok su njegove veze s Kremljom vidljive i kroz nedavne susrete s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u Moskvi i ministrom obrane Sergejem Šoguom na ruskom nosaču zrakoplova Admiral Kuznjecov, koji se dogodio početkom ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:59