DRAMA NAD ISTANBULOM

VIDEO: NEVJEROJATAN MANEVAR HRABROG PILOTA Naslijepo prizemljio avion i spasio život 127 putnika: 'Šajba je bila razbijena, ništa nisam vidio'

 
 facebook/oleg.lungul.96

Hrabri pilot naslijepo je prizemljio zrakoplov kojeg je usred leta 27. srpnja zasula neočekivana tuča veličine jajeta i razbila 'šajbu' na kokpitu Airbusa A320 te mu probila nos.

Nevjerojatne fotografije štete koje su snimili šokirani putnici prikazuju avion u kojem je bilo 127 osoba nakon hitnog slijetanja na glavni istanbulski aerodrom Ataturk.

Na snimci stresnog slijetanja čuju se vriskovi i plač putnika, a avion koji slijeće snimljen je i iz zračne luke, a na snimci se čuje kako netko govori: 'Neće uspjeti'.

Ukrajinski kapetan Aleksandar Akopov kazao je kako se on i posada osjećaju kao da su se ponovno rodili.

- Letim već 30 godina. Naš lokator nam nije prikazao ovu vremensku katastrofu, zato se to dogodilo. Bilo je gadno, no najbitnije je da su putnici živi.

Veliko nevrijeme zadesilo je avion turske aviokompanije Atlasglobal samo deset minuta nakon što je poletio prema gradu Ekran na sjeveru Cipra. Uspeo se na 1300 metara kada je tuča razbila šajbu, a pilot nije vidio pistu na koju se htio vratiti.

Kapetan je dobio dozvolu da pokuša sletiti na Ataturk unatoč tome što je pista bila zatvorena zbog podivljalog vremena, a avion je prizemljio ogledajući kroz bočni prozor i uz dobru koordinaciju dispečera.

Avion su dočekali vatrogaci i hitna pomoć, no srećom, za njihovom intervencijom nije bilo potrebe.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko nazvao je kapetana kako bi mu čestitao i nagradio ga ukrajinskim ordenom časti. Avionski stručnjaci hvale i dva turska člana posade zbog iznimne hrabrosti.

Nakon što je avion sletio aerodromom se prolomio glasan aplauz, a piloti iz ostalih aviona došli su kako bi čestitali kapetanu na uspješnom slijetanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:56