PENDREK I GUMENI MECI

VIDEO Pogledajte kako je španjolska policija brutalno ugušila prosvjede studenata!

 AP Photo/Alberto Saiz

VALENCIA - U novom sukobu policije i prosvjednika u Španjolskoj uhićeno je nekoliko demonstranata koji su na ulice izašli kako bi ponovo izrazili svoje nezadovoljstvo mjerama štednje koje su uvele španjolske vlasti.

Novi su nemiri izbili u ponedjeljak sredinom dana nakon što su se studenti, prosvjedujući protiv novih rezova u obrazovanju za koje tvrde da su ostavili učionice bez grijanja, sukobili s policijom na barikadama. Fotografije i snimke s mjesta događaja pokazuju brojne mlade s okrvavljenim licima te policiju u punoj 'ratnoj spremi' kako zamahuje palicama i povlači ljude po zemlji. Sukobi su trajali do kasno u noć.

Dnevnik El Pais na svojim internetskim stranicama navodi kako je policija koristila gumene metke, a drugi mediji javljaju u brojnim ozlijeđenima.

Šef regionalne policijske uprave Antonio Moreno navodi kako je policija koristila 'proporcionalnu fizičku silu' komentirajući navode na španjolskom radiju.

- Velika agresivnost zahtjeva proporcionalnu reakciju - pojasnio je Moreno.

Glasnogovornik valencijske policije potvrdio je za AFP kako je došlo do uhićenja, no nije mogao dati točan broj kao ni broj ozlijeđenih.

- Uhićeni su oni prosvjednici koji su se ponašali agresivno - istaknuo je glasnogovornik dodajući kako je policija 'morala uspostaviti red i mir'.

Španjolski mediji javljaju o između 14 i 21 uhićenja, među kojima je bilo i nekoliko maloljetnika.

Slični su sukobi izbili u Valenciji i prošlog tjedna kao dio cijelog niza prosvjeda diljem Španjolske. Glavni uzrok negodovanja građana jesu sve veća rezanja troškova koja su ovaj put zahvatila i javne službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:02