NAKON POLA GODINE

VIDEO: PRVI PUTINOVI AVIONI NAPUŠTAJU BAZE U SIRIJI Zračni napadi se ipak nastavljaju, na terenu će ostati najmoderniji raketni sustav

 Screenshot

Rusija će usprkos djelomičnom vojnom povlačenju zadržati u Siriji najmoderniji sustav proturaketne obrane i nastaviti zračne udare na Islamsku državu (IS) i ostale "terorističke" skupine u Siriji, javljaju u utorak ruske novinske agencije.

Sergej Ivanov, šef ureda ruskog predsjednika Vladimira Putina, objavio je da će ruska vojska u Siriji zadržati najmoderniji sustav proturaketne obrane, prenosi AFP. Francuska agencija dodaje da se radi o proturaketnom sustavu S-400.

"Zadržat ćemo učinkovitu zaštitu za dio kontingenta koji ostaje u Siriji", kazao je Ivanov. Radi se, kako je rekao, o učinkovitoj zaštiti na kopnu, moru i u zraku. Zamjenik ministra obrane Nikolaj Pankova najavio je da će ruske zračne snage nastaviti udare.

"Postignuti su određeni pozitivni rezultati. Pojavila se stvarna prilika da se okonča ta dugogodišnja pat pozicija", citira agencija RIA Pankova na svečanosti u ruskoj zračnoj luci Hmejmim u sirijskoj pokrajini Latakija.

"No još je prerano govoriti o pobjedi nad terorizmom i rusko zrakoplovstvo ima zadaću nastaviti bombardiranje terorističkih objekata", dodao je ruski vojni dužnosnik.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je priopćio da je oružanim snagama dao naputak da počnu s povlačenjem iz Sirije, pet mjeseci nakon naredbe o pokretanju vojne operacije u cilju potpore ruskom savezniku, sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu. Moskva je u utorak objavila da su njezini vojnici počeli povlačenje. Rusku odluku pozdravili su sirijska oporba i Iran, Vijeće sigurnosti UN-a i Sjedinjene Države, a posebni izvjestitelj UN-a za Siriju Staffan de Mistura ocijenio je da će to imati "pozitivan učinak" na ženevske pregovore.

Putin je povlačenje najavio iznenada istoga dana kada je u Ženevi počeo novi ciklus pregovora između predstavnika režima Damaska i oporbe.

Inače, video koje je objavilo rusko ministarstvo obrane prikazuje prvu grupu borbenih aviona kako polijeću iz zračne baze Hmeimim u Siriji u utorak ujutro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:52