ŽIVI KAO BILJKA

VIDEO: ŠTO SE ZAPRAVO DOGODILO AMERIČKOM STUDENTU U SJ. KOREJI? Ne govori, ne reagira na poticaje, CT pokazuje oštećenje mozga...

 REUTERS

Američki student koji je bio zatočen u Sjevernoj Koreji i vraćen u svoju domovinu Ohio u stanju kome ima teške ozljede mozga i u vegetativnom je stanju, kazali su doktori koji ga liječe.

Otto Warmbier (22), koji je stigao u SAD u utorak stabilno je no ne pokazuje znakove razumijevanja jezika, ne odgovara na glasovne zapovijedi niti je svjestan svoje okoline, kazao je Dr. Daniel Kanter, ravnatelj neuroznanstvene intenzivne jedinice na Sveučilištu Cincinnati.

- Nije progovorio, niti učinio nikakve namjerne pokrete, no diše samostalno - kazao je liječnik i dodao kako nema znakova infekcija.

Dr. Jordan Bonomo (L), a Neurointensivist, Dr. Daniel Kanter (C), Medical Director of the Neuroscience Intensive Care Unit, and Dr. Brandon Forman (R), a Neurointensive Care Specialist, field questions about the condition and treatment of Otto Warmbier during a news conference at the University of Cincinnati Medical Center in Cincinnati, Ohio, U.S., June 15, 2017. REUTERS/Bryan Woolston
REUTERS

CT mozga pokazao je značajni gubitak moždanog tkiva koje je prouzročio događaj pri kojem je Warmbier ostao bez kisika.

Liječnici vjeruju kako je doživio srčani udar, no odbili su spekulirati koji je bio uzrok tome.

Sjeverna Koreja avionom je poslala CD sa prethodnim snimkama mozga iz travnja i lipnja 2016. godine.

Pošto nisu kontaktirali liječnike koji su prethodno brinuli o Warmbieru, nisu mogli komentirati način na koji je liječen, no kazali su kako ne vide znakove fizičkog zlostavljanja, slomljenih kostiju ili masnice.

Ranije je njegov otac, Fred Warmbier, kazao kako ne vjeruje objašnjenju Sjeverne Koreje da je koma rezultat botulizma i tableta za spavanje. Kazao je i kako Sjeverna Koreja nije imala razloga tajiti o stanju njegovog sina i onemogućiti mu vrhunsku medicinsku njegu.

REFILE - CORRECTING SURNAMES Fred Warmbier, father of Otto Warmbier, speaks during a news conference in Cincinnati, Ohio, U.S. June 15, 2017. REUTERS/Bryan Woolston
REUTERS

Povratak sina nazvao je gorko-slatkim.

- Osjećam olakšanje jer je Otto sada kod kuće okružen ljudima koji ga vole, a ujedno bijes jer su se toliko dugo prema njemu brutalno ponašali - kazao je na novinskoj konferenciji u Ottovoj srednjoj školi.

Kazao je kako je njegov sin bio teroriziran i zlostavljan tijekom 17-mjesečnog pritvora i kako je u komi više od godinu dana.

- Dan nakon što je osuđen, pao je u komu - kazao je otac i dodao kako su on i njegova supruga saznali za njegovo stanje tek prošlog tjedna.

U prvom službenom komentaru otkako se Warmbier vratio kući, Sjeverna Koreja kazala je kako su ga pustili zbog humanitarnih razloga.

Korejska novinska agencija u četvrtak izvijestila je kako je bio osuđen na težak rad no nije komentirala njegovo zdravstveno stanje.

Bryan Woolston TPX / Kyodo / REUTERS
Prenošenje Otta Warmblera (u krugu) iz zrakoplova u vozilo hitne pomoći

BIvši meksički guverner Bill Richardson, i bivši američki ambasador u UN-u, kazao je kako se mora provesti istraga o tome što je Warmbiera dovelo do tragične situaciju.

Warmbier je osuđen na 15 godina teškog rada u Sjevernoj Koreji nakon što je priznao da je pokušao ukrasti propagandni letak dok je bio u turističkom posjetu toj državi.

Takve kazne još su više zategnule odnose između Washingtona i Pyongyanga. Još troje Amerikanaca je tamo u pritvoru, a Sjeverna Koreja optužuje Washington i Južnu Koreju da šalju špijune u svrgavanje tamošnje vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:13