KONCERT NA OLTARU

VIDEO Sud u Moskvi osudio ih nakon punk molitve protiv Putina: 'Članice Pussy Riota krive zbog huliganizma'; Idu u zatvor na dvije godine!

Feminist punk group Pussy Riot members, Nadezhda Tolokonnikova, right, Maria Alekhina, center, and Yekaterina Samutsevich sit in a glass cage at a court room in Moscow, Russia, Friday, Aug. 17, 2012. Security is tight around a Moscow courthouse where three members of the feminist punk band Pussy Riot are to hear the verdict Friday in a trial that could send them to prison for seven years. (AP Photo/Misha Japaridze)
 AP

Tri članice ruske punk skupine Pussy Riot proglašene su danas krivima za huliganstvo motivirano vjerskom mržnjom.

Pussy Riots osuđene na dvije godine: Ruska pravoslavna crkva traži milost za kažnjene djevojke

Sud u Moskvi izjavio je kako su Nadežda Tolokonikova (22), Maria Aljokina (24) i Ekaterina Samutsevič (30) pokazale nedopustivo nepoštivanje prema vjernicima u katedrali, u kojoj su na oltaru održale improvizirani ‘koncert’, ‘duboko uvredljiv za vjernike i pravoslavnu vjeru’.

'Mi smo učenice i nasljednice iracionalnosti Daniila Harmsa'

Riječ je o jednom od najpraćenijih suđenja posljednjih desetljeća u Rusiji, a slučaj je dobio nezapamćen odjek u cijelom svijetu. Kazna za to, odlučio je sud, je dvije godine zatvora. Kako su članice već provele pet mjeseci čekajući suđenje, što im se prema ruskim zakonima računa kao deset odsluženih mjeseci, zatvorene će ostati još 14 mjeseci, pišu RIA Novosti.

Još prije izricanja presude, u nekoliko stranih zemalja održani su prosvjedi u znak potpore članicama artističke skupine. Prosvjedi su organizirani u 30-ak gradova. U Ukrajini je jedna prosvjednica u toplesu razrezala motornom pilom drveni križ na središnjem kijevskom trgu navodeći kako je on simbol opresivnih vjerskih predrasuda koje podržavaju diktature.

U Bugarskoj su u maske koje inače nose članice benda ‘obučeni’ spomenici iz vremena Sovjeta. U Francuskoj su prosvjednici izvikivali riječ sloboda na ruskom, a u Španjolskoj se tražila ‘pravda’. Podršku Pussy Riot dale su i mnoge poznate glazbene ličnosti poput američke pjevačice Madonne, britanskog Beatlesa Paula McCartneyja, islandske zvijezde Bjork i američkog pjevača Stinga.

Pussy Riot su u Katedrali Krista Spasitelja u Moskvi u veljači održale jednominutni ‘koncert’ pjevajući pjesmu u kojoj su pozvale Djevicu Mariju da spasi Rusiju od trenutnog predsjednika Vladimira Putina, prije nego su izbačene iz crkve.

Ruskog patrijarha Kirila I. prozvale su kao osobu koja više vjeruje Putinu nego bogu te u stihu uvrijedile crkvu. Ruski tužitelji zatražili su da ta skupina, koja se bavi politički prosvjednim nastupima, kazni sa tri godine zatvora. Maksimalna kazna koju im je mogao izreći sud bilo je sedam godina zatvora. Sve tri žene su studentice i aktivistice, a dvije imaju malu djecu.

Uličice oko suda na kojem se čekala presuda bile su ispunjene prosvjednicima, koji su izvikivali slogane protiv Putina.

Policija je privela neke prosvjednike, među ostalim i bivšeg svjetskog šampiona u šahu Garryja Kasparova te ljevičaskog ruskog aktivistu Sergeja Udaltsova. Presuda je podijelila rusku javnost, koja je s napetošću čekala izricanje presude. Kako su pokazale ankete, većina Rusa ipak smatra da je kazna koja se tražila za djevojke

Prosvjedi su se planirali u u Srbiji, javila je agencija AP, dodajući kako je tamošnja desničarska skupina podržala Putina, lansirajući video igricu u kojoj su mete članice skupine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:23