PREMAZANI SVIM MASTIMA

VIDEO: TOTALNA LUDNICA - SVI SE BACAJU POD AUTOMOBILE I KAMIONE Žele zaraditi na najgluplji mogući način, ali vlasti su im odlučile stati na kraj!

 Screenshot / YOUTUBE

Lažiranje ozljeda zadobivenih u prometu moglo biti skoro pa jednako staro kao i sam automobil, piše New York Times. Vjerojatno si možete zamisliti kako takvi pokušaji izgledaju: prevarant se baci ispred automobila pa potom traži da vozač plati za ozljede koje si je sam nanio.

Međutim, u doba kada su kamere prisutne na svim uglovima i u svim džepovima te je prevare sve teže izvesti. To ne znači da su uporni prevaranti prestali pokušavati.

Na društvenim mrežama postoje nepregledne količine videa pokušaja takvih prevara koje su u Kini poznate kao 'pengci', odnosno 'lomljenje porculana'.

Na jednom takvom videu, objavljenjom prošlog mjeseca, može se vidjeti kako jedna žena iz Yongzhoua, grada u provinciji Hunan, izvodi poprilično ekstremnu verziju 'pengcija'. Nakon što joj je vozač automobila ispred kojeg je legla platio za učinjenu 'štetu', žena se hvalila prolaznicima te je čak i zaplesala.

'Što hoćeš? Ustani se! Gubi se! Brzo!', vozač govori ženi. 'Što, čak ni 20 renminbija?', odgovara mu žena. Nakon što joj vozač naočigled pruži 20 renminbija (nešto više od 20 kuna, op.a.), žena ih uzme, a okupljeni promatrači se grohotom nasmiju. 'Fotografiraj me! To je samo 20 renminbija, ali mogu zaraditi 250 u sat vremena!'

Nešto kasnije, žena se bacila ispred drugog automobila.

U sličnom videu, objavljenom u studenom prošle godine, može se vidjeti kako se modno osviještena mlada žena kotrlja po cesti ispred skupocjenog terenca, izazivajući vozača da je pregazi.

Ženu je naposljetku odvela policija.

Prilikom jednog pokušaja izvođenja 'pengcija' u Nanningu, glavnom gradu autonomne regije Guangxi Zhuang na jugu Kine, muškarac se više puta bacio ispred stacionarnog autobusa prije nego što je policija intervenirala.

Da 'pengciji' mogu biti opasan pothvat svjedoče i brojni slučajevi slomljenih kostiju, a neki prevaranti su tijekom svojih pokušaja iznuđivanja novaca i umrli.

Nema pouzdanih informacija o tome koliko se ovakvih pokušaja prevare dogodi na godinu, a većina žrtava radije prevarantima da nešto novaca samo da se ne bi morali povlačiti po kineskim sudovima.

Izraz 'pengci' potječe od prakse nepoštenih trgovaca koji bi predmete od porculana stavljali na mjesto gdje bi ih se lako moglo srušiti. To bi trgovcima dopuštalo da naplate taj proizvod kupcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:13