SJAJ U TAMI

VIDEO: ZASLJEPLJUJUĆA EKSPLOZIJA PRETVORILA NOĆ U DAN I PRESTRAŠILA LJUDE 'Imao je i rep. Iskreno, bila sam uplašena. Mislila sam da je bomba'

 Screenshot / YouTube

Brojni ruski građani iz područja jugozapadnog Sibira svjedočili su zasljepljujućoj eksploziji u noći s utorka na srijedu, kada je meteor eksplodirao u atmosferi.

Silina eksplozije bila je takva da je noćno nebo na nekoliko trenutaka bilo osvijetljeno kao da je stigla zora.

- Isprve nisam razumijela što se događa. Potom je došlo do iznenadne svjetlosti. Nije bilo baš poput dnevnog, ali još uvijek jako sjajno, rekla je Olga Sagalakova za RT.

- Pogledali smo prema planini blizu nas i vidjeli veliki meteor kako leti iznad njeg. Imao je i rep. Iskreno, bila sam uplašena. Mislila sam da je bomba, kazala je.

Svjedoci su vidjeli meteor iz cijele Hakasije i susjednog Krasnojarska. Meteor su vidjeli iznad glavnog grada Hakasije, Sajanogorska.

- Vidio sam kako postaje sve svijetliji. Bljesak je bio zaista svjetao. Pogledao sam gore i... iznad gradske bolnice vidio sam meteor, rekao je Nikolaj Soldatov.

Meteor je bio vidljiv tri do četiri sekunde, a pola minute kasnije čula se glasna buka, koja je aktivirala alarme na automobilima u mnogim dijelovima grada, rekao je Sergej Isajkin iz Sajanogorska.

- Bilo je prekrasno. Ne vidite tako nešto svaki dan. Ali nismo se bojali jer smo odmah shvatili da je nešto poput onoga što se dogodilo u Čeljabinsku prije tri godine, kazao je Isajkin.

Meteor je izgorio u atmosferi, a ako su neki dijelići i pali na tlo, to se vjerojatno dogodilo oko doline Babik, gdje je odaslana znanstvena ekspedicija u potragu za ostacima.

- Vjerojatno nije bio veći od 10 do 15 metara u promjeru, i bio je od kamena a ne željeza, rekao je Natan Eysmont iz Ruskog instituta za istraživanje svemira novinskog agenciji TASS.

- Takvi meteori nisu opasni, osim ako uđu u atmosferu pod vrlo oštrim kutem, kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:20