ZASTRAŠUJUĆA SNIMKA

VIDEO: 'ŽIVIMO U NOĆNOJ MORI, MOLIMO VAS DA POŽURITE' Procurila snimka supružnika otetih prije četiri godine, u zatočeništvu dobili dvoje djece!

VIDEO: 'ŽIVIMO U NOĆNOJ MORI, MOLIM VAS DA POŽURITE' Procurila snimka supružnika otetih prije četiri godine, u zatočeništvu dobili dvoje djece!
 Screenshot

Mladi par kojeg su oteli talibani 2012. godine pojavio se u zastrašujućem videu zajedno s njihovo dvoje djece koja su rođena u zatočeništvu.

Joshua Boyle (33) iz kanadskog Toronta i njegova supruga Caitlan Coleman (31) iz Pennsylvanije našli su se po prvi put u videu sa svojim sinovima.

Naime, Coleman je bila sedam mjeseci trudna kada su ona i njezin suprug oteti dok su putovali kroz afganistansku pokrajinu Wardak u listopadu 2012. godine., što znači da njihov stariji sin ima sada gotovo četiri godine. Nije jasno kada je Coleman rodila njihovog drugog sina.

- Živimo u noćnoj mori kalifata - govori Coleman u videu, navodno snimljenom 3. prosinca, dok poziva američku i kanadsku vladu da im pomognu.

- Možemo se samo moliti da će netko prepoznati zvjerstva koja su nam učinili ovi ljudi. Moja djeca su vidjela svoju majku okaljanu - kazala je majka koja na snimci nosi hidžab.

Coleman je pozvala predsjednika Obamu da ispregovara njihovo puštanje na slobodu prije nego li u siječnju napusti svoj ured.

Potom je zamolila Turmpa da zajamči njihovim otmičarima ono što žele - a to je novac i moć, te da američka vlada neće nauditi Afganistancima u pritvoru.

Boyle u videu ističe kako sumnja da će Obama ili Trump ikad vidjeti ovu snimku.

- Prošle su više od četiri godine i molim vas da požurite - kazao je.

Ovo je tek drugi video ovog para u tri godine koji su talibani objavili.

U prvom videu objavljenom u kolovozu, Boyle i Coleman kazali su kako treba zaustaviti smaknuća talibana inače će njihovi otmičari ubiti i njih i druge zatvorenike, uključujući žene i djecu.

- Rekli su nam da je afganistanska vlada smaknula neke njihove zatvorenike... naši otmičari su prestravljeni idejom daljnjih smaknuća i kadri su nas stoga ubiti kako bi im se osvetili.

- Molim svoju vladu ako može učiniti išta da promijeni politiku afganistanske vlade i zaustave smaknuća muškaraca prije nego li oni počnu ubijati svoje zatvorenike - dodala je Coleman i zamolila svoju obitelj da učini sve što mogu da im pomognu.

Novinar Daily Beasta koji je razgovarao s talibanima tvrdi kako je obitelj dobro i kako ih drže na mjestu gdje se mogu kretati i vježbati.

Američki dužnosnici kazali su kako rade sve da oslobode obitelj, dok je kanadska vlada navodno bila blizu dogovora s talibanskim ogrankom Haqqani no kako je sve propalo kada je Boyle odbio otići i ostaviti svoju suprugu i djecu.

Nakon što je obitelj Coleman primila pismo, otac zatočene žene kazao je kako očajnički žele vidjeti svoju kćer i unuke i kako ih moli da pokažu milost.

Posljednji put kad su Colemanovi vidjeli svoju kćer bilo je u videu iz 2013. koji su talibani poslali obitelji putem e-maila.

Rođaci su opisali par, koji se vjenčao 2011. nakon što su se upoznali putem interneta, kao dobronamjerne no naivne avanturiste.

Jednom su, tvrde rođaci, proveli mjesece putujući po Južnoj Americi, gdje su živjeli s autohtonim Gvatemalcima, a Boyle je pustio toliku bradu da su ga zvali Djed Božićnjak.

Ponovno su se zaputili na putovanje na ljeto 2012. i to kroz Rusiju, Kazahstan, Tadžikistan i Kirgistan, te su na posljetku stigli do Afganistana.

Plan im je bio vratiti se u prosincu, a tijekom putovanja javljali su se mailom, te kazali da su svjesni opasnosti i da proputovanje provode u svom šatoru i u hostelima.

Svaka komunikacija s njima prestala je 8. listopada 2012. nakon što je Boyle iz internet-cafea poslao e-mail iz kako ga je sam nazvao, 'nesigurnog' dijela Afganistana.

Zadnje transakcije na bankomatu učinjene su istog tog dana u Kabulu. Dva mjeseca kasnije afganistanski policajci kazali su za AP da je par otet u Wardaku, talibanskom krševitom planinskom utočištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:51