REGIJI PRIJETI DESTABILIZACIJA

'VJEČNI' KARIMOV Ne zna se je li živ ili mrtav, ali već se nagađa da će ga naslijediti kći Lola

Zbog geostrateškog položaja Washington, Moskva i Bruxelles despotu su oprostili čak i to da je doslovno kuhao svoje protivnike
 Reuters, getty images

U ponedjeljak 29. kolovoza ruska agencija Fergana.ru, koja prati zbivanja u srednjoj te jugoistočnoj Aziji, uzbudila je javnost viješću da je umro jedan od najdugovječnijih svjetskih vladara, uzbekistanski predsjednik, 78-godišnji Islam Karimov, no uskoro je iz zainteresiranog Kremlja stigla informacija da “potvrde te vijesti nema”.

Urednik Fergana Denis Kislov potom je zatražio od vlasti u Taškentu da objave je li predsjednik živ ili ne. - Recite je li živ ili ga pokažite javnosti - obrušio se Kislov na Ok Saraj (predsjednički dvorac), odakle je uslijedila, kao i obično, šutnja. No, u svakom slučaju Karimov je u teškom zdravstvenom stanju (nagađa se u komi), vrlo vjerojatno u ogorčenoj borbi za svaki dah.

Pet puta izabran

Da se događa nešto dramatično s despotom, koji vlada praktički od 1989., bilo je jasno iz patetičnog obraćanja njegove mlađe kćeri Lole Karimove-Tiljajeve preko Facebooka, da je “obitelj potresena” jer je “Jurtbaši (vođa nacije) doživio moždani udar” te je kći zamolila javnost da ne spekulira s očevim zdravstvenim stanjem te da imaju razumijevanja za privatnost obitelji u ovom teškom času.

Islam Karimov, vlada prvo izabran za šefa uzbekistanske KP, dok je to još bila republika raspadajućeg SSSR-a, a od 1991. kao neprikosnoveni vođa neovisnog Uzbekistana s izbornom potporom od prihvatljivih 80 do 90 posto glasova. Pet je puta izabran na izborima, zadnji put u travnju 2015. Vlada željeznom “sekularističkom” rukom u muslimanskoj zemlji od 35 milijuna stanovnika, na trusnom srednjoazijskom području (ima dugu granicu s Afganistanom, nema nimalo milosti prema domaćim islamistima, a poznato je da je, doslovce, u kotlovima s kipućom vodom kuhao rijetke oporbene suparnike), no zbog značaja i geostrateškog položaja Uzbekistana i u Moskvi i u Bruxellesu i u Washingtonu zažmire na te ispade.

PARIS - OCTOBER 01: Lola Karimova and a guest attends the Montblanc Paris Flagship Boutique Launch - Inauguration Cocktail party on October 1, 2009 in Paris, France.  (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)
Getty Images

Naime, Uzbekistan je smješten u središtu srednje Azije, a blizina Afganistana te prodori talibana i džihadista iz tzv. IS-a na područja postsovjetskih muslimanskih država daje Karimovu poseban status te je svojevrsna brana tim utjecajima. Upravo stoga vijest o (mogućoj) smrti (ili političkoj nemoći Karimova, koja je sada evidentna) destabilizirala je ili unosi strah od destabilizacije ne samo Uzbekistana, nego i cijele regije (Turkmenistan, Tadžikistan, Kirgizija, Kazahstan).

Spekulacije

Uzbekistan je najvažnija srednjoazijska država, politički i ekonomski potencijalna, s najvećim demografskim rastom u Aziji. Zemlja koja je četvrta na svijetu po zalihama zlata, deseta po zalihama urana, s velikim rezervama plina i nafte te jedan od najvećih proizvođača pamuka.

No, čim je stigla vijest da je Karimov dospio u bolnicu (pozlilo mu je, pišu ruski mediji, na prijemu za uzbekistanske osvajače medalja na Olimpijskim igrama, gdje, zadovoljan, nije štedio s votkom, koja mu je poznati porok) počele su spekulacije oko njegova nasljednika. Prije tri godine na to mjesto bila je predviđena njegova starija kći Gulnara, poznata kao princeza Srednjeg istoka, no koja je nakon svađe sa šefom tajne službe Rustamom Inojatovom pala u očevu nemilost (Jurtbaši je stao na stranu vjernog mu Inojatova, koji je hametice potukao antidržavni metež 2005. u Andižanu te diktatoru omogućavao nesmetanu vladavinu).

Protiv nje su podnesene kaznene prijave (nikada nije došlo do suđenja), a ona je u kućnom pritvoru. No, upravo Inojatova, nekadašnjeg operativca KGB-a u Afganistanu, spominju kao jednog od najvjerojatnijih nasljednika Karimova. No, stanoviti sociolog Usman Haknazarov (neki ruski mediji tvrde da to nije osoba već operativni odjel u službi sigurnosti), koji je najbolji tumač dvorskih igara u Taškentu, tvrdi da je, još tijekom 2015., Karimov s elitom dogovorio da će njegova nasljednica biti mlađa, atraktivna kći Lola (38), a kao zamjenu za podršku novoj kraljici Uzbekistana, obećao je da su svima zajamčene pozicije i dostignute privilegije te da je Lola jamac stabilnosti i nepromjenjivosti elite i “političkog kursa”.

Sve dogovoreno

No, pored njih dvoje, kao mogući nasljednici spominju se i druga dvojica najbližih Karimovljevih suradnika - 59-godišnji premijer (od 2003.) Šavkat Mirzijajev te njegov ekonomski i financijski mag (prvi zamjenik premijera) Rustam Azimov. U svakom slučaju, očiti odlazak Karimova izaziva zebnju u regiji.

TASHKENT, UZBEKISTAN - OCTOBER 06:  Dr. Gulnara Karimova, Chairwoman of the Board of Trustees, attends a charitable gala dinner in support of women living with breast cancer during Style.Uz Art Week 2012 on October 6, 2012 in Tashkent, Uzbekistan.  (Photo by Yves Forestier/Getty Images for Style.Uz Art Week)
Getty images
Gulnara Karimova

OZBILJNO POSVAĐANA 'PRVA OBITELJ' Lola stala uz oca, ne priča sa sestrom

Mlađa kći Islama Karimova, Lola, u sukobu oca i svoje sestre Gulnare ostala je uz oca. U jednom intervjuu BBC-ju priznala je da sa sestrom nije komunicirala 12 godina.

Lola je inače stalna predstavnica Uzbekistana pri UNESCO-u, a u Uzbekistanu vodi i najveću i najbogatiju humanitarnu udrugu “Ti nisi sam” za pomoć siromašnoj, napuštenoj i hendikepiranoj djeci, a čiji donatori su najveće uzbekistanske tvrtke i tajkuni, političari i javne ličnosti. Dobrotvorne akcije Loline udruge su najunosniji posao, a na humanitarnim večerama skupi se na stotine milijuna dolara za potrebite.

Inače, Lola je u braku s jednim od najbogatijih tamošnjih poduzetnika, Timurom Tiljajevom, s kojim ima troje djece - dvije kćeri i sina. Lola je inače doktorirala pishologiju na taškentskom sveučilištu, kao jedna od najmlađih doktoranada u povijesti tog sveučilišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:18