ZABRINJAVAJUĆA SITUACIJA

VODEĆI OBAVJEŠTAJCI U STRAHU OD NAPADA NA EUROPSKE GRADOVE 'Kada padne kalifat, tisuće ISIS-ovaca vratit će se kući, uslijedit će val terorizma'

Arhivska fotografija: Borci ISIS-a u Mosulu
 / Ilustracija / REUTERS

Protuterorističke službe unutar EU brinu se da bi borci Islamske države mogli napasti europske gradove auto-bombama i kemijskim oružjem, rekao je u ponedjeljak Gilles de Kerchove, glavni koordinator EU za borbu protiv terorizma.

- Teroristička prijetnja nikada nije bila ovoliko visoka u zadnjih 20 godina, rekao je u sklopu debate na Odboru za ljudska prava Europskog parlamenta.

- Bojimo se da bi mogli, korak po korak, prijeći na drugačiju vrstu napada. Auto-bombe, na primjer. Znamo koliko vole izrađivati improvizirane eksplozivne naprave u vozilima. A postoji opasnost i korištenja kemijskog oružja, rekao je.

Više od 5.000 Europljana napustilo je svoje države kako bi se pridružili borbi na strani Islamske države u Siriji i Iraku. Njihov povratak mogao bi označiti početak novog vala napada u Europi.

- Najozbiljnija prijetnja su povratnici, egzodus boraca, kazao je de Kerchove i dodao da nije pitanje hoće li se kalifat urušiti, već kada.

Nakon kolapsa kalifata u Iraku i Siriji, dio boraca preselit će se na drugo ratište, najvjerojatnije u Libiju, no mnogi bi se mogli poželjeli vratiti kući.

I uporište u Libiji je prijetnja Europi, tvrdi Kerchove. - Problem je što se Libija sve više i više razvija u odskočnu dasku za ISIS i u mjesto iz kojeg bi se mogli planirati napadi na Europu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:27