SRBIJA

VUČIĆ U VELIKIM PROBLEMIMA, RASPADA MU SE VLADAJUĆA KOALICIJA Njegov prijedlog za novu premijerku izazvao siloviti politički potres

 Profimedia, TEMP Sipa Press

Vladajućoj koaliciji u Srbiji, predvođenoj naprednjacima Aleksandra Vučića, prijeti raspad ukoliko njezini zastupnici u Skupštini Srbije ne podrže izbor Ane Brnabić za predsjednicu Vlade, objavio je u nedjelju ruski portal Sputnjik.

"Svi oni iz vladajuće koalicije koji ne budu glasovali za izbor nove vlade na čelu sa Anom Brnabić neće moći biti dio vlasti i morat će prijeći u oporbene redove", navodi Sputnjik, pozivajući se na neimenovane izvore u vrhu Srpske napredne stranke.

Odluka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da povjeri mandat za sastav vlade ministrici državne uprave i lokalne samouprave Ani Brnabić izazvala je od prvog dana više problema nego što se očekivalo, a na neslogu u vladajućoj koaliciji ukazao je u subotu i potpredsjednik SNS-a i ministar policije Nebojša Stefanović, potvrdivši da će sjednica parlamenta biti odgođena dok se ne učvrsti parlamentarna većina.

Prema informacijama koje objavljuje portal Sputnjik upravo nesuglasje u redovima naprednjaka i njihovih koalicijskih partnera "jedan je od razloga zbog čega je sjednica parlamenta o izboru Vlade odložena za idući vikend", kako bi "svi u vlasti imali dovoljno vremena da razmisle — ostaju li u vladajućem bloku ili ga napuštaju".

"U vrhu SNS-a tvrde da je Ana Brnabić kao mandatarka definitivni izbor predsjednika države i vođe naprednjaka Aleksandra Vučića, i da svi koji to ne podrže sami sebe formalno eliminiraju iz parlamentarne većine", navodi Sputnjik.

Izvor iz SNS-a, naime, tvrdi kako "glasovanje za novu premijerku, njezin program i novi sastav ministarskog tima u Nemanjinoj 11 nije obično glasovanje za neki zakon kada zastupnici imaju slobodu odlučivati sukladno svojim uvjerenjima.

Među prvima se izboru Ane Brnabić usprotivio vođa Jedinstvene Srbije i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma poručivši kako "Ana Brnabić neće biti njegov premijer", i to samo par sati nakon što je Aleksandar Vučić priopćio da je povjerio mandat za sastav buduće vlade aktualnoj ministrici državne uprave i lokalne samouprave.

Uz Markovića, izborom Brnabić nisu zadovoljni ni pojedini članovi SNS-a, a glasovanje za buduću vladu za mnoge bi moglo biti presudno - "hoće li zastupnici dosadašnje parlamentarne većine i partneri SNS podržati program iza kojeg stoji i predsjednik države Aleksandar Vučić ili prelaze u oporbeni tabor", navodi Sputnjik.

To, ponajprije, važi za šestero zastupnika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme i predstavnike stranke nekadašnjeg novopazarskog muftije Muamera Zukorlića, koji su najavili da neće podržati izbor Ane Brnabić.

Na istoj strani naći će se "i pojedinci u Socijalističkoj partiji Srbije (Ivice Dačića) i Srpskoj naprednoj stranci koji odluče glasati za Vladu".

Izvori iz vrha SNS-a tvrde i da "Aleksandar Vučić neće ni u kojem slučaju promijeniti svoju odluku o izboru Ane Brnabić za mandatarku", a stranke i zastupnici do sjednice parlamenta mogu odlučiti jesu li za ili ne, što će značiti da preuzimaju i "političke posljedice unutar vlasti".

Ministar policije i potpredsjednik SNS-a Nebojša Stefanović naglasio je ranije kako je "Vučić odlučan i ustrajan u svom prijedlogu i neće ga mijenjati ni po koju cijenu".

"Ovo nije samo pitanje podrške Ani Brnabić već i predsjedniku Vučiću", rekao je Stefanović.

Ana Brnabić je u međuvremenu izjavila za Radioteleviziju Srbije kako je "najvažnije osigurati stabilnu većinu koja će omogućiti dalji nastavak započetih reformi". "Važno je da Srbija dobije Vladu u zakonskom roku", rekla je Ana Brnabić za RTS.

Predsjednik Srbije povjerio je 16. lipnja Ani Brnabić mandat za sastav i preustroj buduće vlade, ali su već istog dana počela nagađanja hoće li ona uspjeti osigurati parlamentarnu većinu jer su njezin izbor doveli u pitanje koalicijski partneri iz Jedinstvene Srbije, a postoji nezadovoljstvo Vučićevi m prijedlogom i unutar SNS-a jer se očekivalo da premijer bude netko iz redova naprednjaka.

Dio oporbe optužio je Vučića da je predlažući Anu Brnabić "pokleknuo pod pritiscima Zapada".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:42