POLITIKA DVIJE STOLICE

Vulin: Dok je mene i Vučića, Rusija će biti prva saveznica

 
Aleksandar Vulin
 Jure Mišković / HANZA MEDIA

Europskoj uniji važniji su odnosi Srbije s Kosovom i s Rusijom nego vladavina prava, korigirao je prošlog tjedna predsjednik Srbije Aleksandar Vučić svog sugovornika Davida McAllistera, izvjestitelja Europskog parlamenta za Srbiju.

Vučić je stvorio dojam kao da proturječi McAllisteru, no europarlamentarac CDU-a Angele Merkel nije ni isticao posebno vladavinu prava, a najviše je riječi posvetio očekivanjima od Srbije da nastavi dijalog s Kosovom. Vučić je u prvi plan gurnuo ono što njemački europarlamentarac nije spomenuo, a to je odnos Srbije i Rusije.

"Ključno pitanje je Kosovo, drugo ključno pitanje je odnos Srbije prema Rusiji, a ne vladavina prava", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka s izvjestiteljem Europskog parlamenta za Srbiju. Požalio se da neke zemlje članice EU poput Rumunjske i Bugarske 2007. nisu bile spremnije za članstvo nego što je sada Srbija.

Nema sankcija

Ali to je stvar EU, rekao je Vučić, kako prenosi Politika. "Ja, međutim, ne vidim drugi put za Srbiju do puta u Europsku uniju", poručio je predsjednik Srbije.

Izvlačenjem odnosa s Rusijom u prvi plan, Vučić je dodatno skrenuo pažnju na novu posjetu Rusiji ministra obrane Aleksandra Vulina. Vulin je prošlog tjedna bio u Moskvi gdje 50 srpskih vojnika sudjeluje u srpsko-ruskoj vojnoj vježbi. "Dok je Vučić vrhovni komandant vojske i predsjednik Republike Srbije, a ja ministar obrane, Srbija neće biti član NATO-a, kao što nikada nećemo uvesti sankcije Ruskoj Federaciji", izjavio je borbeno Aleksandar Vulin ovog vikenda. Vulin je lider marginalnog Pokreta socijalista, a i u prošloj Vučićevoj vladi bio je zapamćen kao jastreb, vrlo spretan s bombastičnim izjavama. Objavljujući dramatično ne NATO-u sa sastanka s ruskim ministrom obrane Sergejom Šojguom, Vulin je podsjetio na obećanje da će Srbija do kraja godine dobiti ruske MiG-ove.

Naglašavanjem posljednje vježbe s Rusima, ministar Vulin nastoji umanjiti odjek vijesti da će 2018. Srbija biti domaćin vojnoj vježbi NATO-a. Vulin inzistira da vježba REGEX-18 nije NATO-va vježba, zato što u njoj sudjeluju i zemlje koje nisu članice NATO-a. Vježba REGEX-18 koja je planirana iduće godine u Srbiji, rezultat je i nastavak vojne suradnje više zemalja u okviru regionalne inicijative pokrenute 2013. godine.

Nato standardi

Izvodi se prema NATO-vim standardima, uz stručnu i financijsku pomoć Zajedničke komande NATO-a u Napulju, priopćeno je iz srpskog ministarstva obrane. Ovo nije prva takva vježba, ranije su po NATO-vim standardima u Srbiji održane vježbe VIKING-14 i LOGOX-15, kao i jedan segment vježbe Combined Endeavour 2011., podsjeća ministarstvo.

Nakon što je Vučić izabran za predsjednika države, u novu vladu je imenovao rusofila Nenada Popovića kao prvog ministra bez portfelja, zaduženog za veze s Moskvom, no za snažnije političke poruke zaduženi su Vulin i Ivica Dačić. Skupština Srbije proklamirala je vojnu neutralnost, no ministri poput Dačića i Vulina često idu malo dalje u svojim izjavama ljubavi Rusiji, što zabrinjava službenike iz Bruxellesa. Vulin je u Moskvi dogovorio nastavak bliskih odnosa: pozvao je Šojgua da 20. listopada sudjeluje na obilježavanju godišnjice oslobođenja Beograda 1944. te je proslijedio Vučićev poziv Vladimiru Putinu na obilježavanje stogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Srbija bi, kako piše Blic, od Rusije voljela dobiti i skupi raketni sustav S-300, uz najavljenih šest lovaca MiG-29, raketni sistem BUK i 30 tenkova.

EU traži da se što prije formira vlast

Nakon poziva veleposlanika Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije i SAD-a da konačno formiraju vlast i krenu s reformama, u kosovskom parlamentu jučer se prvi put od izvanrednih parlamentarnih izbora u lipnju pojavio predsjednik države Hashim Thaci. Međutim, četvrti put nije se pojavilo dovoljno zastupnika pa je peti pokušaj konstituiranja parlamenta najavljen za sutra. Svađa među kosovskim političkim liderima je tolika da se ne isključuju novi izbori na jesen. Da bi bio ispunjen zakonski minimum, na sjednici 3. kolovoza potvrđeni su mandati zastupnika, no nije izabran predsjednik skupštine pa se ne može ići dalje s procedurom imenovanja nove vlade i zemlja je blokirana. (S. Pavić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:12