PRIJETI UHIĆENJE

WikiLeaks najavio: Assange bi u nedjelju u 14 sati trebao izaći iz veleposlanstva i dati izjavu!

 AP

LONDON - U petak su se nastavili diplomatski pregovori kako bi se pokušalo pronaći rješenje u aferi s Julianom Assangeom, osnivačem WikiLeaksa koji je i dalje u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu i čija je sudbina više nego neizvjesna, usprkos azilu koji mu je odobrio Quito.

Dvadesetak britanskih policajaca nastavilo je stražariti ispred ulaza u zgradu od crvenih opeka u kojoj je ekvadorsko diplomatsko predstavništvo koje je od 19. lipnja "zlatni kavez" za Australca.

Pokraj zgrade su i dva policijska vozila, a tu je i desetak Assangeovih pristaša koji su tu proveli noć spavajući na kartonima kako bi "čuvali stražu".

"Nastavlja se britanska taktika zastrašivanja", komentirao je WikiLeaks na Twitteru.

Ako Assange odluči izaći iz zgrade veleposlanstva, mogao bi odmah biti uhićen na temelju uhidbenog naloga koji je za njega izdala Švedska, želeći ga saslušati zbog optužba za silovanje i napastovanje.

Čini se da će se Assange ipak odvažiti i izaći iz zgrade ispred koje u nedjelju u 14 sati treba dati izjavu za javnost, točno dva mjeseca od dolaska u ekvadorsko predstavništvo, piše WikiLeaks.

FOTO Britanski ministar vanjskih poslova Hague: Iako je dobio azil, Assange ne može izaći iz Londona!

Čim je Quito u četvrtak objavio da Assangeu odobrava diplomatski azil, Velika Britanija je upozorila da mu neće izdati propusnicu i da to "nimalo" ne utječe na postupak izručenja.

Britanski ministar William Hague zasad ipak, čini se, otklanja mogućnost policijskog upada u veleposlanstvo, što je, kako tvrdi, dopušteno po zakonu iz 1987., istaknuvši da bi rješavanje tog problema moglo "dosta potrajati".

Tako je sudbina osnivača WikiLeaksa, mrežne stranice specijalizirane za objavljivanje povjerljivih dokumenata, još upitna.

Postoji načelna mogućnost da Ekvador dodijeli Assangeu diplomatski status ili status izaslanika u UN-u. No budući da je britansko pravosuđe odobrilo Assangeovo izručenje, Quito "također mora poštovati zakone Velike Britanije", ističe list Guardian. A Scotland Yard je "već uhitio mnoge diplomate", podsjeća BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:17