BLISKI ISTOK

ZAHUKTAVA SE RAT IZRAELA I SIRIJE Prvo su Izraelci izvršili zračni napad u okolici Damaska, a onda im je iz Sirije stigao odgovor

Ilustracija
 Social Media Website via Reuters TV / Baz Ratner / REUTERS

Izrael je u četvrtak zračnim udarima napao skladište oružja libanonskog Hezbollaha nedaleko od zračne luke u Damasku, doznaje se od sirijskih pobunjenika i lokalnih obavještajnih izvora.

Prema istim izvorima, koje prenosi Reuters, meta napada je bilo oružje koje komercijalnim i teretnim zrakoplovima stiže iz Irana. Video snimke televizijske kuće Arab TV prikazuju požar oko zračne luke istočno od sirijske prijestolnice Damaska pa izvori zaključuju da je pogođeno gorivo ili oružje koje sadrži eksploziv.

Sirijski državni mediji tek navode da su izraelski projektili pogodili vojni položaj jugozapadno od zračne luke, ali ne spominju niti gorivo niti oružje.

Izrael nema običaj komentirati akcije koje provodi u Siriji, no ministar za obavještajne službe Israel Katz je iz SAD-a za Vojni radio kazao da "je incident u Siriji u potpunosti u skladu s izraelskom politikom sprečavanja Irana u švercu modernog oružja Hezbollahu preko Sirije".

Sirija uzvratila udarac, Patriot srušio dron?

Izraelska vojska objavila je da su aktivirali svoj sustav protuzračne obrane Patriot kako bi srušili leteći objekt koji je dolazio iz smjera Sirije, iznad Golanske visoravni.

Vojska nije obrazložila što je točno bila njihova meta, dok izraelski mediji pišu da je srušen dron iz smjera Sirije.

Pretpostavlja se da je ovo odgovor Sirije na zračni udar na pošiljku oružja Hezbolahu pokraj Damaska, za koji je izraelski ministar obrane rekao da je "apsolutno u skladu s njihovom politikom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:49