MISTERIJ OTTA WARMBIERA

ZAŠTO JE UMRO AMERIČKI STUDENT ZAROBLJEN U SJEVERNOJ KOREJI? Roditelji tvrde da je bio mučen, autopsija pokazala da nema takvih znakova ili prijeloma

 
Otto Warmbier
 Kyodo / REUTERS

Američki student Otto Warmbier, koji je umro nakon 17-mjesečnog zatočeništva u Sjevernoj Koreji, nije imao znakova mučenja i preminuo je nakon što je opskrba mozga krvlju a time i kisikom postala kronično nedostatna, pokazalo je obdukcijsko izvješće objavljeno u srijedu.

Njegova smrt 19. lipnja posljedica je nepoznate ozljede koja se zbila godinu ranije, kazala je patologinja Lakshmi Sammarco iz Hamiltona u saveznoj državi Ohio na konferenciji za novinare. "Ne znamo što mu se dogodilo i to je to", rekla je Sammarco.

Američki student bio je zatočen u Sjevernoj Koreji od siječnja 2016. do puštanja 15. lipnja. Warmbier (22) vraćen je u SAD u komi.

Na zahtjev obitelji nije provedena potpuna obdukcija već vanjski pregled trupla koji nije pokazao nikakvih znakova mučenja u Sjevernoj Koreji.

Njegovi roditelji tvrdili su da je mučen i da su mu zubi kliještima obrađivani. Patologinja je kazala kako nije bilo takvih znakova niti je bilo prijeloma kostiju. Uočeni su ožiljci od kojih je najveći na desnom stopalu.

Sjeverna Koreja tvrdila je da su njegovi zdravstveni problemi posljedica botulizma i uzimanja tablete za spavanje i odbacila je tvrdnje o mučenju.Warmbier je preminuo nekoliko dana nakon što je vraćen u SAD.

On je zbog toga što je uzeo propagandni plakat iz hotela bio uhićen u zračnoj luci u Pjongjangu dok se pripremao za napuštanje te zemlje. Osuđen je na 15 godina teškog rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 10:44