VELIKI MISTERIJ

ZAŠTO SE LIJEPA SUPRUGA KIM JONG-UN-a RIJETKO POJAVLJUJE U JAVNOSTI? Nitko ne zna kada su se vjenčali ni zašto je nestala početkom godine

 
 REUTERS

I dok bjesni verbalni rat između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, svjetskoj javnosti i dalje je velika nepoznanica život građana u izoliranoj komunističkoj državi.

Jednako tako je život uže obitelji Kim Jong-una obavijen velom tajni.

Prije pet godina mediji su prvi put identificirali suprugu Kim Jong-una, Ri Sol-ju za koju se vjeruje da ima 28 godina te da sa sjevernokorejskim vođom ima troje djece. Vlada Sjeverne Koreje nikada nije potvrdila tu informaciju.

Gospođa Ri rijetko se pojavljuje u medijima. Moglo ju se vidjeti uz supruga u nekoliko navrata prilikom slavlja u povodu ispaljivanja projektila. Na fotografijama je uvijek imala prijazan osmijeh na licu, odjevena u jednostavnu i urednu odjeću, najčešće haljine pastelih boja.

Navodno je rođena u obitelji intelektualaca, otac joj je bio profesor, a majka liječnica, i to je sve što se zna o njoj, a još manje je poznato kako je postala supruga zloglasnog diktatora.

Prvi put se saznalo za Kimovu suprugu u srpnju 2012. kada su to objavili sjevernokorejski mediji. Tjednima su međunarodni mediji brujali o misterioznoj ženi koja se pojavljivala sa Kimom na nekoliko događaja, uključujući kazališnoj predstavi s likovima DisNeyja ili komemoraciji Kimovom djedu na obljetnicu njegove smrti.

A woman, whom the state broadcaster has named as Ri Sol-ju, the wife of North Korean leader Kim Jong-un, visits the Rungna People's Pleasure Ground in Pyongyang in this undated picture released by the North's KCNA on July 25, 2012. Kim Jong-un has married, state media said on Wednesday, putting an end to speculation over the relationship with a woman seen at his side during a recent gala. REUTERS/KCNA (NORTH KOREA - Tags: POLITICS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED BY REUTERS AS A SERVICE TO CLIENTS. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. QUALITY FROM SOURCE - GM1E87P1O2P01
REUTERS

Kada su tamošnji mediji odlučili službeno potvrditi da je riječ o njegovoj supruzi, učinili su to usput, kao da je nešto nevažno, izvještavajući o otvorenju zabavnog parka u Pjongjangu.

- Dok su odzvanjali zvuci pjesme dobrodošlice, maršal Kim Jong-un pojavio se na svečanosti sa suprugom, drugaricom Ri Sol-ju, izvijestila je tada državna televizija.

Ne zna se kada su se točno vjenčali. Dok neki smatraju da se vjenčanje zbilo 2009. godine, a da je Ri navodno rodila njihovo prvo dijete sljedeće godine. Drugi pak smatraju da se par susreo tek 2010. na koncertu klasične glazbe.

Tajnovitost oko njihovog vjenčanja ne čudi obzirom da medijsku izoliranost Sjeverne Koreje. Primjerice, Kimov otac nikad nije javnosti predstavio svoje supruge, a imao ih je nekoliko.

North Korean leader Kim Jong Un (2nd L) and wife Ri Sol Ju (L) enjoy a joint performance given by the State Merited Chorus and the Moranbong Band celebrating the 70th founding anniversary of the Workers' Party of Korea in this undated photo released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) in Pyongyang on October 19, 2015. REUTERS/KCNA ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO THIRD PARTY SALES. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA. - GF10000250640
REUTERS

Prije no što je upoznala budućeg supruga, navodno je studirala pjevanje u Kini, a 2005. je navodno posjetila Južnu Koreju kao članica navijačke grupe.

Ri Sol-ju velika je ljubiteljica zapadnjačke mode, pa je tako nosila torbe luksuznih brandova poput Diora i Chanela, zbog čega se našla pod lavinom međunarodnih kritika. Sjeverna Koreja je, kao što je poznata, izolirana zemlja koja trpi zbog nestašice hrane i rasprostranjenog siromaštva.

Početkom godine, Ri je ponovno iščeznula iz javnog života na nekoliko mjeseci što je potaknulo špekulacije o njezinu zdravlju. U kolovozu su južnokorejski obavještajci izvijestili da je Ri dobila dijete, a iz javnost je izbivala zbog trudnoće.

Vjeruje se da par ima troje djece, a najpouzdanije informacije o tome stižu od neočekivanog izvora. Bivše NBA zvijezde Dennisa Rodmana, poznatog po neobičnom prijeteljstvu s Kim Jong-unom i čestim posjetim Sjevernoj Koreji.

Prije četiri godine rekao je da je upoznao njihovo drugo dijete, djevojčicu nazvanu Ju-ae.

- Držao sam u naručju njihovu djevojčicu i razgovarao s gospođom Ri. Kim je dobar otac i ima divnu obitelj, izjavio je Rodman za The Guardian.

Južnokorejski mediji špekuliaju da je par požurio s trećim djetetom u nadi da će dobiti dečka koji bi mogao naslijediti čelo Sjeverne Koreje od oca, pri čemu se pretpostavlja da su najprije dobili dvije curice.

Jedan je prebjeg iz Sjeverne Koreje Ahn Chan-il rekao za južnokorejske medije kako se stvorio pritisak da Kim dobije muškog nasljednika jer je, porema njegovim riječima, režim na klimavima nogama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:34