NOVO ISTRAŽIVANJE POKAZALO

ZASTRAŠUJUĆI TREND MEĐU TINEJDŽERIMA Sve češće se samoozljeđuju, namjerno se truju, predoziraju ili režu: 'Ovo moramo shvatiti ozbiljno!'

 Pixabay

Novo istraživanje pokazalo je zabrinjavajući trend porasta samoozljeđivanja kod djevojčica u tinejdžerskim godinama u Velikoj Britaniji, prenosi CBS News, a djevojčice u adolescenciji i inače su sklonije nanositi si ozljede od dječaka u istim godinama.

Samoozljeđivanje kod djece i tinejdžera postao je jedan od velikih zdravstvenih problema u sve većem broju zemalja diljem svijeta, a jedan je i od najvećih pokazatelja rizika od kasnijeg počinjenja samoubojstva, što je drugi najčešći uzrok smrti kod mladih između 15 i 29 godina, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Najčešći načini na koji si adolescenti sami naude jest namjerno predoziranje nekom drogom, a nadalje su rezanje po tijelu, namjerno trovanje kao i razne metode kojima podlegnu brojnim ozljedama, poput vješanja, gušenja i nanošenja opeklina.

Kako bi pokušali shvatiti što se događa među tinejdžerima, znanstvenici sa Sveučilišta Manchester analizirali su podatke o više od 16.900 pacijenata koji su si naudili kad su imali između 10 i 19 godina, a u razdoblju od 2001. do 2014. godine. Pokazalo se da je samoozljeđivanje kod djevojčica između 13 i 16 godina od 2011. do 2014. poraslo za čak 68 posto.

Također, bilo je češće nego kod dječaka. U 10.000 slučajeva kod djevojčica njih 37.4 tisuće si je na neki način naudilo, a kod 10.000 dječaka postotak iznosi 12.3. Iako nisu istraživali moguće razloge zašto se djevojčice češće samoozljeđuju nego dječaci, znanstvenici kao neke od uzroka vide mentalne bolesti poput depresije i anksioznosti, biološke faktore, kao i mogućnost da će one rjeđe priznati da trebaju pomoć kada stvari postanu preteške da se same nose s njima.

Jedan od autora studije, Navneet Kapur, kaže da dječaci drugačije reagiraju na probleme nego djevojčice, pa će tako prije konzumirati alkohol i drogirati se ako se osjećaju loše. Osvrnuo se i na cjelodnevnu sveprisutnost društvenih mreža, za koje smatra da isto mogu utjecati na probleme u ponašanju. 'Naravno da društvene mreže mogu imati i pozitivne efekte, no ekstremna "isključenost" koju mogu uzrokovati može imati štetne učinke."

Autori studije pozvali su i na daljnja istraživanja o tome koji su mogući uzroci ovakvog ponašanja tinejdžera i djece, kako bi pokušali shvatiti što stoji iza svega i kako bi im mogli pomoći u nošenju s problemima.

- Za mnoge od njih znamo da više ne ponavljaju takvo ponašanje kad odrastu, stvari im krenu nabolje, no ovaj trend moramo shvatiti ozbiljno - kaže Kapur.

Studija je, inače, otkrila i da za tinejdžere koji su si na neki način naudili postoji devet puta veća vjerojatnost da će umrijeti neprirodnom smrću nego njihovi vršnjaci koji to ne čine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 13:02