U KOMI

ZATOČIO GA REŽIM KIM JONG-UNA U suzama rekao da je počinio najveću grešku života, a onda su mu dali tabletu za spavanje i nije se probudio godinu dana

Prenošenje Otta Warmblera (u krugu) iz zrakoplova u vozilo hitne pomoći
 Bryan Woolston TPX / Kyodo / REUTERS

Sjeverna Koreja u utorak je oslobodila pritvorenog američkog studenta Otta Warmbiera koji je u rodni Cincinnati doletio navečer po lokalnom vremenu. Nesretni student je u SAD došao u komi u koju je navodno pao još u ožujku prošle godine, dakle nakon gotovo 15 mjeseci, piše Guardian.

Njegovi roditelji su za Washington Post izjavili da je u komi i da se radi o medicinskoj evakuaciji, dok je američki šef diplomacije Rex Tillerson odbio komentirati njegovo zdravstveno stanje. Tillerson je samo napomenuo da je State Department "osigurao" puštanje bolesnog studenta i dodao da se radi na oslobađanju i preostala tri državljana SAD-a zatočena u Sjevernoj Koreji.

Tillerson nije pojasnio je li SAD zauzvrat pristao na bilo kakve ustupke prema režimu iz Pjongjanga.

Warmbierovi roditelji Fred i Cindy su pak za CNN potvrdili da su tek prije tjedan dana saznali da im je sin u komi i da je u tom stanju od ožujka 2016. godine:

- Rečeno nam je da su mu nakon suđenja u ožujku prošle godine dali tabletu za spavanje i da se nakon toga više nije probudio - rekli su roditelji studenta koji je s aerodroma prebačen na liječenje u Sveučilišni medicinski centar u Cincinnatiju.

Uz Tillersona ni drugi američki dužnosnici nisu bili raspoloženi za komentiranje stanja u kojem je Warmbier vraćen iz Sjeverne Koreje, ali je bivši guverner New Mexica Bill Richardson rekao da je razgovarao s njegovom obitelji.

- Otto je u komi više od godine dana i hitno treba odgovarajući medicinski tretman u SAD-u. Dobili smo poziv od Freda i Cindy Warmbier koji su nas ranije tijekom dana izvijestili o njegovom sadašnjem stanju. Sjeverna Koreja mora jasno objasniti razloge njegove kome - rekao je Richardson, inače bivši posebni poslanik SAD-a za Sjevernu Koreju koji i dalje radi na oslobađanju američkih zatvorenika.

Podsjetimo, Warmbier, inače student sveučilišta Virginia, je osuđen u ožujku 2016. na 15 godina teškog rada jer je prema tvrdnja sjevernokorejskih tužitelja pokušao ukrasti propagandni znak iz hotela. Prije nego je osuđen, održao je press konferenciju na kojem je suznih očiju rekao da je "počinio najgoru pogrešku svojeg života" i molio da ga se pusti.

Istovremeno s njegovim puštanjem u Sjevernu Koreju doputovao je bivši NBA košarkaš Dennis Rodman koji se proslavio igranjem u Detroit Pistonsima i Chicago Bullsima, ali i ekscentričnim stilom i načinom života. Rodman je inače prijatelj sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una te je u tu azijsku državu već putovao 2013. i 2014. godine.

Pri dolasku je naglasio kako je stigao u privatni posjet i da mu je "zapravo cilj vidjeti može li i dalje dovoditi sportove u Sjevernu Koreju", prenosi BBC. Iz State Departmenta su rekli kako njegov dolazak nije povezan s puštanjem Warmbiera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:52