RADOVI NA PROŠIRENJU

ZATVARA SE 'NAJPROMETNIJI GRANIČNI PRIJELAZ NA SVIJETU' Povezuje dva milijunska grada udaljena samo 28 km, a vlasti upozoravaju: 'Bit će kaos!'

 
San Ysidro granični prijelaz
 Profimedia, Alamy

Državni službenici u američkoj saveznoj državi Kaliforniji upozorili su javnost da bi moglo doći do prometnog kaosa tijekom vikenda jer se zbog radova zatvara jedan od najprometnijih graničnih prijelaza na svijetu.

Riječ je o graničnom prijelazu San Ysidro između San Diega u Kaliforniji, na čijem širem urbanom području živi oko tri milijuna ljudi, i Tijuane u Meksiku u kojoj živi nešto manje od dva milijuna ljudi.

Ova dva milijunska grada udaljena su tek 28 kilometra, a mnoštvo njihovih stanovnika često putuje preko granice. Tako preko San Ysidra dnevno prođe nekoliko desetaka tisuća ljudi, od čega oko 50.000 vozila i 25.000 pješaka samo iz smjera Meksika, piše BBC.

Profimedia, Alamy
San Ysidro granični prijelaz

Granični prijelaz bit će zatvoren na 57 sati, a usprkos upozorenju Amerikancima da će doći do kaosa u prometu, promet iz Meksika prema SAD-u ne bi trebao biti zakrčen ništa više nego obično. Veće od prosječne gužve ne bi smjelo biti ni na prijelazima za tramvaje, autobuse i pješake s obje strane, što znači da se u Kaliforniji boje da će kaos nastati "samo" zbog automobila koji idu iz SAD-a za Meksiko.

Razlog zatvaranja prijelaza je početak 741 milijun dolara projekta proširenja koji će biti završen za dvije godine. Naime, prema procjenama vlasti u San Diegu, promet preko prijelaza povećat će se za 87 posto do 2030. godine.

Feb. 17, 2012 - San Diego, CA, USA - Aerial view of the San Ysidro border Crossing February 17, 2012 in San Diego, CA, Image: 265483226, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives
Profimedia, Zuma Press - Archives

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:56