OČAJ

ZBOG GUBITKA 'DRŽAVE' SPREMNE SU NA SVE IS u Mosulu ostavio žene da se raznose i ubijaju civile i vojnike

 Ahmed Jadallah / Alaa Al-Marjani / Youssef Boudlal / Reuters

Mosul je oslobođen, ali kao i u sličnim slučajevima u gradu je ostalo pripadnika okupatora koji nisu stigli pobjeći te se skrivaju pa su stoga neki dijelovi grada i dalje opasni.

No, pravi su šok iračke protuterorističke snage doživjele ove subote kad su u kvartu Quleiat, koji se nalazi odmah do Starog grada, bivšeg najtvrđeg uporišta terorista Islamske države (IS), otkrili tunel (teroristi su ih gradili, preciznije tjerali stanovnike da ih grade kako bi im koristi u obrani). Naime, u tom su dijelu grada izbijale povremene čarke pa su krenuli u još jedno čišćenje terena i doslovce se šokirali: u tunelu je bila oveća skupina teroristica IS-a, koje se nisu ondje skrivale zbog straha da će ih netko prepoznati i kazniti, već su bile dobro naoružane, a neke su oko sebe imale i eksplozivne pojaseve.

Voljno ostale

Bile su potpuno spremne za terorističke napade na iračke vojnike, a vjerojatno i na civile. Istodobno, bila je to prava “međunarodna teroristička skupina”: u njoj je bilo pet Njemica, po tri Ruskinje i Turkinje, dvije Kanađanke, jedna Čečenka te njih šest iz Libije i Sirije, a ni jedna iz Iraka. Ili se nisu uspjele pravodobno izvući iz grada dok je to još bilo moguće ili su jednostavno ostale u gradu svjesne da im nema povratka kući te su bile spremne izvesti samoubilačke napade i tako barem ispuniti dio svog poslanja zbog kojeg su se zaputile do pustinje Iraka. Prije tjedan dana iz dijela grada pod kontrolom IS-a izašla je žena noseći u rukama dijete i prišla iračkim vojnicima, zastala, pa nastavila hodati, da bi zatim odjeknula eksplozija: raznijela se, ubila sebe i dijete te ranila nekoliko vojnika i civila. Broj žrtava bio bi i veći, ali kamera koja ju je slučajno snimila pokazuje da nije uspjela aktivirati eksplozivni pojas dok je bila točno među vojnicima.

Korištenje žena za samoubilačke napade donekle je osuđeno u islamskom svijetu, ali s tom su praksom započeli Palestinci: Izraelci naime nisu pregledavali žene. Zatim su je prihvatile Čečenke. poznate “crne udovice”, koje su se osvećivale za smrt svojih muževa ili bliski, a zatim se ta praksa proširila na ostale sukobe na Bliskom istoku.

Tuđa djeca

IS je izbjegavao koristiti “svoje” žene za takve akcije - slali su u samoubilačke misije seksualne robinje ili djecu - ali su promijenili taktiku kad je stanje u Mosulu postalo kritično.

Civili koji su u Mosulu preživjeli pričali su i kako su žene članice IS-a s vremenom prestale biti samo “žene boraca”, nego su i same preuzele brojne uloge, pa čak bile i brutalnije od muškaraca. Poznato je da su u Mosulu i Raki djelovale ženske milicije koje su bile zadužene za kontrolu pridržavanja religijskih pravila, a u završnoj fazi su se borile s muškarcima u nadi da će zaustaviti Iračane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:56