PREVIŠE IM JE NAPORNA

'ŽENO, NAPORNA SI!' Švicarci odbili izdati putovnicu za veganku iz Nizozemske, dirnula je u njihova - zvona za krave

Ilustracija
 böhringer friedrich / Wikimedia Commons

Gospođi Nancy Holten (42) ovih je dana drugi put odbijen zahtjev za švicarskom putovnicom, što samo po sebi i nije neka vijest ako se ne pogleda razlog odbijenice.

A on leži u činjenici da je lokalno stanovništvo iz mjesta Gipf-Oberfrick bilo iziritirano i uvrijeđeno njezinim odbacivanjem tradicije i "napornom" kampanjom da se zabrane zvona koja krave nose oko vrata, piše Independent.

Holten je rođena u Nizozemskoj, a u Švicarsku se preselila kad joj je bilo osam godina. Tečno govori varijantu njemačkog jezika koja se priča u Švicarskoj, a njezina djeca imaju švicarsko državljanstvo.

No, Holten nije prihvatila običaje kantona Aargau u koji se doselila. Inače deklarirani vegan, prošlih je godina pokrenula javne kampanje da se zabrani utrka praščića i vješanje zvona oko kravljih vratova, pisao je The Local.

- Zvuk kravljih zvona doseže sto decibela, kao i pneumatska bušilica. Mi ne bismo htjeli da takva stvar visi blizu naših ušiju, zar ne? Životinja oko vrata nosi pet kilograma, što izaziva trenje koje teško nadražuje kravlju kožu - rekla je u nekoliko intervjua Holten.

Kako u Švicarskoj lokalni stanovnici imaju pravo glasa u odluci hoće li se nekome iz njihovog kraja dodijeliti putovnica, gospođa Holten je u dva navrata hladno odbijena, s obzirom da njezine "kampanje" većini građana nisu najbolje sjele. Prvi je puta odbijena još 2015. godine kada su joj lokalne vlasti htjele dati putovnicu, ali se 144 od 206 stanovnika Gipf-Oberfricka nije složilo. Drugi put je odbijena u studenom prošle godine, ali bi odluku lokalaca ipak mogla promijeniti kantonalna vlast u Aargau.

I dok Holten misli da se njezina iskrenost i briga za životinjska prava ne cijene dovoljno, predsjednica lokalne Narodne stranke Švicaraca Tanja Suter smatra da dotična aktivistkinja "previše priča" i da "iritira ljude i ne respektira našu tradiciju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 14:30