PROTIV RASIZMA

ŽESTOKI SUKOB POLICIJE I PROSVJEDNIKA U ST. LOUISU Najmanje 11 ozlijeđenih i 35 uhićenih nakon što je letjelo kamenje i suzavac

 REUTERS

CHICAGO - U američkom gradu St. Louisu i dalje je vladala napetost u nedjelju pošto je na slobodu pušten policajac bijelac nakon ubojstva Afroamerikanca, presude koja je izazvala prosvjede koje je policija raspršila suzavcem i uhitila desetke nasilnih prosvjednika.

Prosvjednici su bacali razne predmete na snage reda u nedjelju navečer a nekoliko je izloga trgovina razbijeno nakon okupljanja koja su ponovno izmakla kontroli nakon što su počela mirno, kao i dvije prethodne noći.

Najmanje 35 osoba uhićeno je od petka, na dan presude, a jedanaest pripadnika lokalnih snaga reda ozlijeđeno je u sukobima s prosvjednicima od kojih su neki bili naoružani kamenjem, po vlastima.

Prosvjednici su, osuđujući institucionalni rasizam, najavili kako namjeravaju vršiti blokade i okupljanja tijekom više dana u znak prosvjeda protiv presude o oslobađanju policajca.

Afera je praćena na nacionalnoj razini zbog odnosa policije i afroameričke zajednice te nakon nekoliko velikih afera u kojima su policajci bijelci usmrtili Afroamerikance u nejasnim okolnostima. Posebno je osjetljiva situacija u St. Louisu, gradu u čijem su predgrađu bili nemiri 2014. nakon smrti mladog Michaela Browna u Fergusonu.

Bivši policajac Jason Stockley je bijelac. Nakon gonjenja 2011. afroameričkog preprodavača droge Anthonyja Lamara Smitha, pucao je i ubio ga u automobilu. Različite video-snimke prizora ne daju potpunu sliku ali je policajac optužen da je podmetnuo pištolj u automobil kako bi opravdao svoj čin.

U St. Louisu stotine policajaca osigurava red od petka u zaštitnim prslucima. Nekoliko ih je ozlijeđeno u sukobima.

Irska rock skupina U2 otkazala je koncert u subotu navečer u St. Louisu nakon što je obavještena da policija neće moći osigurati normalnu zaštitu. Za nedjelju je otkazan koncert britanskog pop pjevača Eda Sheerana iz istih razloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:40