MILO YIANNOPOULOS

ŽIVOTNI I POSLOVNI KRAH 'MANEKENA' ALTERNATIVNE DESNICE Pao je zbog stava o pedofiliji, njegove izjave izazavale su salve zgražavanje

U prvi je plan iskočio tijekom predsjedničke kampanje u SAD-u kad je radio u korist sadašnjeg predsjednika koji ga je sve do ovog slučaja žustro branio
 REUTERS

Uspinjao se godinama, a pao za samo 96 sati. Toliko je trebalo, pobrojao je Chicago Tribune, da se barem nakratko ugasi sjaj zvijezde alternativne desnice Mile Yiannopoulosa (32).

U utorak je dao ostavku na mjesto urednika rubrike o tehnologiji u desničarskom Breitbartu, nakon salve zgražanja zbog njegovih izjava o seksualnim odnosima odraslih i tinejdžera.

“Breitbart News stajao je uz mene kad su se drugi povukli. Dopustili su mi da prenosim konzervativne i libertarijanske ideje zajednici koja ih inače ne bi čula. Bili su značajan faktor mog uspjeha. Zahvalan sam za slobodu i prijateljstva koja sam tamo sklopio. Bilo bi pogrešno dopustiti da moj loš izbor riječi odvlači pažnju s važnog izvještavanja mojih kolega, stoga dajem ostavku”, objavio je Milo na Facebooku pa održao konferenciju za medije.

Nema isprike

- Nikad se prije nisam ispričao i ne namjeravam to ikada više učiniti. To da ste žrtva seksualnog zlostavljanja i istodobno optuženi da zagovarate zlostavljanje djece je apsurdno - rekao je o situaciji koja je, piše Guardian, pokazala da ipak postoji granica nakon koje vas, ako je prijeđete, konzervativci neće nazivati herojem slobode govora.

“Ona nije islamofobija, mizoginija, transfobija ili maltretiranje. Na tome je on izgradio brend. Do ponedjeljka je letio visoko. Ugovor o knjizi sa Simon&Schusterom, pozivnica da govori na konferenciji Američke konzervativne unije i gostovanje u emisiji Billa Mahera”, prenio je Guardian u članku o usponu i padu “internet superzlikovca”. Nakon što su mu sami konzervativci iskopali sporne izjave, propao je i ugovor o knjizi i govor, čak su i neki njegovi kolege s Breitbarta zaprijetili ostavkama ako on ne ode.

No, kako je Milo uopće postao zaštitno lice alternativne desnice, profitirajući, kako dijagnosticira list, na mješavini politike i interneta te pretvarajući govor mržnje u show business?

Rodio se 1984. u Kentu u disfunkcionalnoj obitelji. Studirao je pa odustajao u Manchesteru i Cambridgeu, pisao za Catholic Herald i pratio tehnologiju za Daily Telegraph. Upravo je tamo, piše Guardian, na njihovim blog stranicama stasao u “profesionalnog trolla”, provokatora u potrazi za klikovima, koji mrzi ljevicu. Zatim je 2011. suosnovao stranicu Kernel i što je jače vrijeđao, postajao je sve popularniji. Bivši suradnici tužili su ga zbog neisplaćenih plaća, a jednoj od njih prijetio je da će joj uništiti karijeru i nazivao je “običnom prostitutkom”. U Telegraphu je slovio kao osoba s kojom se ne želiš zakačiti, a bili su šokirani i agresivnošću njegovih pratitelja. U Ameriku se probio u sklopu Gamergatea, online pokreta, brzo uviđajući da je uspjeh u “govorenju onoga o čemu se inače ne govori”. Ubrzo je postao zaštitno lice, kontroverzni i “šarmantni vrag”, kako ga je nazvala jedna autorica, zanimljiv zbog neukrotive jezičine kojom je optuživao liberale, feministice i manjine kao one koji vrše represiju. Prepoznat će priliku i u, kako ga zove, “tatici” Donaldu Trumpu, pod čijim će vodstvom rat protiv političke korektnosti poprimiti nove razmjere, a Milo će alternativnu desnicu uvesti u mainstream.

- Nisam baš volio sebe pa sam stvorio taj lik komičara i sada su spojeni - rekao je svojedobno. Komičara će kriviti i ovog ponedjeljka kad je izjave pokušao opravdati kao mješavinu “britanskog sarkazma, provokacije i crnog humora”.

Antiheroj

Antiheroj Milo živi od zgražanja, piše Guardian. Kao da je jedva dočekao da ga zabrane na Twitteru gdje je provodio kampanju mržnje protiv glumice Leslie Jones. Homoseksualac je, ali mrzi pokret za gay prava. Protivi se pokretu Black Lives Matter i tvrdi da nije rasist “jer obožava ševiti crnce”. Feminizam naziva rakom, a pristašama kaže “da se ne osjećaju loše ako se rugaju transrodnoj osobi”. Pozvao ih je - zanimljivo, baš isto je ovih dana rekao i Trump - da “pogledaju što se događa u Švedskoj, bilo gdje u Njemačkoj, svugdje gdje je velik priljev muslimanske populacije”. Sve je to vodilo nasilnim prosvjedima protiv njegova gostovanja na UC Berkeleyu 1. veljače pa je otkazano. No, na Twitteru ga je, ne navodeći njegovo ime, branio Trump zazivajući slobodu govora, a Američka konzervativna unija tvrdila da “brani konzervativne standarde”. Sad su se predomislili: nakon snimki ipak nije u skladu s njihovim vrijednostima.

Predaleko

“Svatko tko zna Mila šokiran je njegovim usponom. Svi smo u strahu da će jednom otići predaleko”, rekao je još 2015., kako prenosi Guardian, njegov prijatelj James Cook za Fusion. Unatoč šteti koju je napravio, predaleko je otišao prema mišljenju konzervativaca tek u snimkama objavljenima u nedjelju.

Dakle, u petak navečer bio je kod Mahera, u subotu je Unija objavila da će govoriti. Dio konzervativaca počeo je rogoboriti zbog govora, a onda je konzervativni blog Reagan Battalion izvukao linkove na izjave 2015. i 2016. Milo tvrdi da su ga zlostavljala dva muškarca, od kojih jedan svećenik. Za potonjeg tvrdi da “je bilo uz pristanak”. “Bio sam predator kad sam imao 14 godina”, rekao je. - U nekima od tih odnosa između mlađih dečki i starijih muškaraca ti stariji muškarci pomažu mladim dečkima da otkriju tko su i daju im sigurnost, ljubav i pouzdanost... - tvrdi dalje, odgovarajući na kritike “da je zahvalan ocu Michaelu jer ni otprilike ne bi toliko dobro ‘pušio’ da nije bilo njega”. Milo problematizira i dob pristanka, tvrdeći da se pedofilija ne odnosi na 13-godišnju djecu koja su spolno zrela. U ponedjeljak je izjavio kako je, “s obzirom na iskustvo, bio uvjeren da o toj temi može reći što god želi i da može razumjeti ako je to ispalo kao da ne mari za ostale žrtve ili da to zagovara te da mu je žao zbog toga i da se ljudi bore s prošlosti na različite načine”.

No, Guardian upozorava da nije problem samo u njegovim riječima, nego u svima koji su profitirali na njegovoj “kontroverznosti”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:07