ONA SE IZVUKLA

ŽIVOTNI PAD NEKAD VELIKOG ŠPANJOLSKOG HEROJA Bio je zvijezda Barcelone, oženio je princezu, a sada će idućih šest godina provesti u - zatvoru!

Španjolska princeza Cristina i njezin muž Inaki Urdangarin
 Enrique Calvo / REUTERS

Sestra španjolskog kralja Cristina u petak je oslobođena krivice za poreznu prijevaru, ali njezin suprug osuđen je na 6 godina i tri mjeseca zatvora zbog malverzacija.

Protiv Cristine de Bourbon (51) vodio se proces zbog poreznog prijestupa povezanog s malverzacijama koje se pripisuju Inakiju Urdangarinu, njezinom suprugu kada je predsjedao neprofitnom zakladom, institutom Noos.

Sud Baleara u Palma de Majorci je infantkinju proglasio nedužnom za krivična djela u sferi poreznih prijestupa, piše u presudi.

Cristina de Bourbon mora platiti globu od 265.000 eura zbog toga što se, iako nesvjesna, okoristila sredstvima koje je pronevjerio njezin suprug.

Sud je Urdangarina proglasio krivim i osudio na šest godina i tri mjeseca zatvora i globu višu od 512.000 eura zbog porezne utaje, korupcije i nemara. On je optužen da je s jednim partnerom pronevjerio više milijuna eura subvencija koje su autonomne vlade Baleara i Valencije namijenile institutu Noos između 2004. i 2006.

Suci su bili blaži od tužiteljstva koje je tražilo 19 godina i 6 mjeseci zatvora za Urdangarina, koji je suprug Cristine od 1997. i otac njihovo četvero djece.

Inaki Udrangarin je najviše poznat kao rukometaš Barcelone u kojoj je proveo cijelu karijeru te osvojio niz trofeja, između ostalog i šest naslova prvaka Europe. Kao reprezentativac Španjolske osvojio je i dvije brončane medalje na Olimpijskim igrama, u Atlanti 1996. i Ateni 2000.

Afera Noos je otkrivena 2011., dok je zemlja proživljavala tešku gospodarsku krizu. Skandal je ubrzao abdikaciju Juana Carlosa tijekom 2014. i stupanja na prijestolje njegovog sina Felipea VI.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:28