PROPAST RUSKE SILICIJSKE DOLINE

ZNANOST U RALJAMA POLITIKE Rusija trpa u zatvor svoje inovatore i guši razvoj industrije

 
 Siberiantimes.com

Ako su htjeli napraviti reportažu o ruskoj Silicijskoj dolini smještenoj usred surovog Sibira, novinari su obično razgovarali s njim. Dmitrij Trubišin idealan je sugovornik za temu o sibirskom tehnološkom čudu, što bi predsjednik Vladimir Putin htio vidjeti kao jezgru budućeg modernog i prosperitetnog ruskog gospodarstva.

Putin je pokraj Novosibirska, u staroj sovjetskoj znanstvenoj oazi, potaknuo stvaranje tehnološkog huba, za što se oduševio kad je 2005. posjetio Bangalore u Indiji. Mladi znanstvenik Dmitrij Trubišin imao je sve što je u tom trenutku Putinu trebalo: mladost, visoko obrazovanje, praktičan um i poduzetničku smjelost.

Ne čisti zrak

U novom tehnološkom parku u Akademgorodoku (Akademskom gradu) koji potiče vlada, 20 kilometara od Novosibirska, gdje većinu od 100.000 stanovnika čine znanstvenici, danas 35-godišnji fizičar je 2006. osnovao jedan od prvih ruskih startupova. Trubišinov Tion ušao je u 2017. kao uspješna, stabilno rastuća kompanija s ograncima u Moskvi, Kini i Slovačkoj. Ta visokotehnološka tvrtka specijalizirana je za proizvodnju niskoenergetskih pročistača zraka za bolnice i druge zgrade.

Biznis im je naprasno zaustavljen kad ih je državna agencija za nadzor medicinske opreme optužila da proizvode lažne pročistače zraka koji ustvari nisu čistili bolnički zrak od virusa i bakterija. Trubišin je optužen, a njegova do jučer uzorna tvrtka je vjerojatno upropaštena. Njezin osnivač nije završio u zatvoru, nego nastavak procesa čeka u kućnom pritvoru i ne smije kontaktirati ni s kim, osim najbliže rodbine. U četvrtak mu je pritvor produljen do listopada. Je li Trubišin doista kriv, je li se polakomio pa prodavao jeftine kopije svog izuma ili je žrtva specifičnih ruskih uvjeta poslovanja?

Stao na rep

U tekstu “Rusija želi inovacije, ali uhićuje svoje inovatore” New York Times sugerira ovo drugo. Sugovornici američkog lista vjeruju da je Trubišin nekome stao na rep, da je zanemario važnost političke podrške i sad mu je netko od konkurenata natovario na vrat policiju i tajne službe. Prijeti mu osam godina zatvora.

“U principu se svatko može naći u takvoj situaciji”, izjavila je za NYT Irina Travina, osnivačica softverskog startupa i šefica udruženja tehnoloških tvrtki u Akademgorodoku. To se može dogoditi svakome, kaže, svatko ima neku vrstu kostura u ormaru. Možda ništa veliko, ali uvijek ti mogu naći nešto da te bace u zatvor, rekla je poduzetnica NYT-u. Ne mogu ga baciti u Sibir kad je ionako već u Sibiru.

Stranica CrimeRussia iznosi, pak, sasvim konkretnu optužbu. Trubišinov Tion je 2011. dobio dozvolu Roszdravnadzora, Savezne službe za nadzor u zdravstvu Ruske Federacije, za svoje pročistače zraka za bolnice. No, od 2015. je bolnicama u Rusiji, Europi i Kini slao pročistače zraka bez katalizatora koji su ključni u odobrenoj verziji proizvoda. Istražitelji tvrde da je Trubišin tri godine nakon ishođenja dozvole odlučio povećati zaradu prodajući jeftinije uređaje bez katalizatora. Istražitelji tvrde da ti novi pročistači bez katalizatora uopće nisu čistili zrak od virusa i bakterija.

Siberiantimes.com

Crimerussia

Trubišin je optužen da je od početka 2015. do lipnja 2016. poslao takve neispravne uređaje u više od 100 ruskih bolnica, prenosi CrimeRussia. Prodavali su ih po cijeni od 757 do 1648 dolara. Dosad su prodali oko 50.000 uređaja za ventilaciju i najmanje 500 bolnica u Rusiji ih koristi. Tion napada državno tužiteljstvo da su ih napali, kao tržišne lidere, u korist slabije konkurencije. Osim za bolnice, isporučuju ventilacijske uređaje za restorane, industrijske i stambene zgrade. Njihov internetski kontrolirani klimatski sustav MagicAir osvojio je 2015. prestižno međunarodno priznanje Red Dot Design Award. No, 2016. je Roszdravnadzor upozorio da su Tionovi uređaji opasni za život i zdravlje. Dmitrij Trubišin kriv je najvjerojatnije zato što je napredovao previše brzo i previše slobodno, piše NYT. U zemljama poput Rusije to je uvijek znalo biti opasno.

Više od 5000 ljudi potpisalo je peticiju kojom traže od Putina da zaustavi “sramotan primjer pritiska na zakoniti biznis”. Dmitrij Trubišin i njegova tvrtka su ponos Akademgorodoka, grada s desecima znanstvenih instituta, oni su snažan simbol napredne Rusije u kojoj se tehnološki biznis može razviti do svjetskih standarda, prosvjeduju Trubišinovi kolege. “Imamo samo nekoliko priča o uspjehu ovdje u Rusiji i ovo objašnjava zašto je to tako”, ističe Aleksej Okunov sa Sveučilišta u Akademgorodoku. U atmosferi straha teško je očekivati inovativnost, no Putinova Rusija trudi se biti inovativna i na tom području.

Navaljni objavio kako su se obogatila braća Rotenberg

Ruski oporbenjak Aleksej Navaljni na YouTubeu je napao Vladimira Putina preko njegovih bliskih prijatelja, braće Arkadija i Borisa Rotenberga. Navaljni je na najvećem svjetskom internetskom videoservisu objavio snimke bogatstva braće koja slove kao multimilijarderi. Snimka je u jedan dan dobila više od 850.000 klikova, prenosi agencija AP. Arkadij i Boris Rotenberg su šezdesetih godina s Putinom u istom klubu trenirali judo. Forbes danas Arkadija Rotenberga procjenjuje na 2,5 milijardi dolara, a Borisa na nešto više od milijarde. Obojica su sa sinovima u krugu najmoćnijih ruskih biznismena. Od aneksije Krima obojica su na američkoj crnoj listi. Aleksej Navaljni objavio je da se želi kandidirati za predsjednika na izborima u ožujku 2018. godine.

U videu optužuje Rotenbergove da zbog bliskosti s Putinom dobivaju najbolje državne poslove, od sibirskog plinovoda do gradnje mosta na Krimu. Objavio je i snimke iz zraka koje pokazuju luksuzne palače Rotenbergovih pokraj Moskve i u Italiji. Videoklip u kojem Navaljni optužuje premijera Dmitrija Medvedeva da je nezakonito stekao milijune imao je više od 24 milijuna pregleda. Taj je video izazvao izuzetno veliku i neočekivanu buru nezadovoljstva u Rusiji pa se Medvedev morao povući u zavjetrinu dok se sve ne smiri.

Čak se tih dana, tijekom prosvjeda koji su bili reakcija na objavu videa, pojavila informacija da će Medvedev morati dati ostavku. No, zasad se ništa nije dogodilo. Navaljnog mnogi na Zapadu doživljavaju kao mogućeg konkurenta Putinu, koji je najavio da bi se mogao kandidirati 2018. godine, no realnije procjene iz Rusije govore da je on trenutačno ključni kritičar, ali da je bez izgleda na izborima. (S. Pavić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:30