LISTA STAROSTI

ZNATE LI KOJE JE NAJSTARIJE ŽIVO BIĆE NA ZEMLJI? Kad su drevni Egipćani gradili velike piramide već je imalo nekoliko stotina godina!

Pinus longaeva u Bijelim planinama
 Profimedia, Alamy

Neki insekti žive jedva 24 sata, dugovječniji kućni psi mogu dobaciti preko 20 godina, najstariji ljudi su po Guinnessovoj knjizi rekorda prebacili i 115 godina, dok je kornjača imenom Jonathan iz Indije navodno poživjela 255 godina prije nego je uginula 2006. godine.

Sve te brojke blijede u usporedbi s najstarijim živućim organizmima na zemlji, koje su američki znanstvenici skupili u takozvanoj "listi starosti", piše BBC. Na toj listi očekivano dominiraju drva, čije godine znanstvenici mjere korištenjem posebne, ultra-tanke bušilice kojom mogu doprijeti do jezgre drva i prebrojati godove određenog stabla bez da ga moraju posjeći

Prvi put je ta tehnika iskušana u 1960-im godinama, kada je vrlo skupa bušilica nažalost ostala zaglavljena u prastarom drvu koje su šumari potom morali posjeći - kasnije je utvrđeno da je stablo imalo gotovo 5000 godina.

- To je bilo užasno, ali je znanosti zbog tog eksperimenta toliko napredovala da smo nakon toga pronašli još starija drva, čije su godine utvrđene bez da smo ih morali rušiti - objasnio je za BBC botaničar Tony Kirkham.

Na toj prestižnoj listi najstarijih dominira bor pinus longaeva koji se nalazi u Bijelim planinama u Kaliforniji. Ovo neimenovano stablo ima već 5067 godina, što znači da je živjelo već nekoliko stoljeća u vrijeme kad su drevni Egipćani gradili piramide, a ujedno je i preživjelo sva značajna carstva antičkog doba.

Na drugom mjestu je drvo iste vrste prigodnog naziva Metuzalem koje ima 4850 godina, a za koje se dugo mislilo da je najstarije na Zemlji. Prije nekoliko godina uginulo je treće drvo na listi, također pinus longaeva imena Prometej, koji je doživio 4844 godina.

No, švedska smreka naziva "Stari Tjikko" iz Dharana provincije u Švedskoj ima čak 9558 godina, a nikla je praktički na kraju Ledenog doba. No, tu nije riječ o jednom deblu koje neprekidno postoji, već je riječ o drvu koje se neprestano regenerira, a koje sa svojim "pretkom" dijeli identičan genetski sastav. Riječ je zapravo o svojevrsnoj koloniji klonova u kojoj individualni klon živi tek jedan dio životnog vijeka cijele kolonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:45