NA LETU ZA VENEZUELU

ZRAKOPLOV S TONOM KOKAINA SRUŠIO SE U MORE Dvije države u svađi: tko je zapravio srušio zrakoplov

BOGOTA - Zrakoplov na letu iz Venezuele, s više od tone kokaina u teretnom prostoru, srušio se u srijedu nedaleko od obale Karipskog mora nakon što je pokušao izbjeći kolumbijsko zrakoplovstvo. Spomenuta je informacija jedina točka oko koje se i venezuelanske i kolumbijske vlasti slažu. Naime, obje zemlje imaju vlastitu verziju događaja kako je zaustavljen još jedan pokušaj krijumčarenja droge.

Snimka objavljena od strane kolumbijskih zračnih snaga pokazuje zrakoplov Hawker 800 kojeg presreću lovci nakon što je ušao u kolumbijski zračni prostor, oko 2:30 sati po lokalnom vremenu. Dužnosnici navode kako je avion naglim manevrima pokušao pobjeći, no naposljetku se srušio nedaleko od obale Puerto Colombie nakon što mu je zakazao jedan od motora.

Kolumbijska obalna straža navodi kako je pronašla tijelo pilota, čija nacionalnost nije otkrivena, unutar olupine zrakoplova zajedno s čak 1.2 metričke tone kokaina pakiranog u blokove od jednog kilograma.

Nekoliko sati kasne venezuelanski ministar obrane Vladimir Padrino na nacionalnoj je televiziji imao obraćanje u kojem je demantirao neke dijelove priče kolumbijskih kolega.

Tvrdi kako je zrakoplov sletio na neoznačenu pistu u zapadnoj državi Apure nedugo nakon ponoći. Kada je uzletio, nekoliko sati kasnije, presreli su ga venezuelanski vojni zrakoplovi te mu naredili prisilno slijetanje. Nakon što je pilot odbio, avion je pogođen projektilima.

Venezuelanske su vlasti izgubile trag pogođene letjelice nakon što je prošla granicu dviju država te su upozorenje o nadolazećem uljezu proslijedile Kolumbiji.

Venezuela je postala ključna tranzitna zemlja za kokain proizveden u Kolumbiji, a nekoliko je vladinih i vojnih dužnosnika završilo na 'crnoj listi' Sjedinjenih Američkih Država zbog navodne suradnje s krijumčarima droge. Međutim, velika količina kokaina uspješno se prenosi u centralnu Ameriku preko planinskih putova kako bi se izbjegao kolumbijski zračni prostor.

Od 2013. venezuelanske su vlasti srušile ili neutralizirale 90 letjelica koje su ukupno nosile više od 180 tona kokaina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:20