FINALE REPUBLIKANSKE KONVENCIJE

Zvijezda je rođena: Ivanka Trump je očarala Ameriku

 Jonathan Ernst / REUTERS

Trebala je to biti noć Donalda Trumpa, no ispala je noć Ivanke Trump (34), najstarije kćeri kontroverznoga mogula koji je jučer prihvatio republikansku nominaciju za kandidata za predsjednika Sjedinjenih Država.

Dojmom, izgledom i govorom potpuno je zasjenila tatu, i to toliko da se nakon konvencije postavilo iduće pitanje: Možda ipak Ivanku za predsjednicu?

Prekidana ovacijama, prirodna i opuštena u nastupu, proglašena je novom političkom zvijezdom, “kandidatom za kojim čezne trenutačno podijeljena Republikanska stranka”. Nakon govora na Googleu su je pretraživali češće nego oca, a na Twitteru se njezino ime u minuti prosječno spominjalo u čak 121 objavi. - Jedan od najboljih govora, ako ne i najbolji večeras - rekao je Chris Herrod, 50-godišnji delegat koji je radio za Trumpova rivala Teda Cruza.

Ruka prema ženama

Bivši model, poslovna žena i majka, doista je briljirala pokazujući svijetu mekaniju Trumpovu stranu, pružajući ruku ženama koje je njezin tata dosad vrijeđao izjavama te si, razumljivo, srozao podršku u tom dijelu biračkog tijela.

Ovo nije prvi put da je pomogla ocu. To čini već godinu dana - sudjeluje na obiteljskim sastancima, dogovara strategiju, odlučuje o troškovima i pomaže mu voditi poslovno carstvo, iako ima i vlastito. Bilo ju je posvuda i tijekom ove četverodnevne konvencije, a u gomili se mogao vidjeti plakat: “Ivanka 2024. Prva predsjednica SAD-a”.

U svom se govoru dotaknula tema o kojima njezin napadački raspoložen otac inače ne govori te sebe predstavila kao jamca te politike. Njezin će otac, obećala je, osigurati jednaku plaću za jednak rad za žene i kvalitetnu dječju skrb te riješiti problem studentskih kredita. - Promijenit će zakone o radu koji su doneseni u vrijeme kada žene nisu činile značajan dio radne snage i fokusirati se na svima pristupačnu kvalitetnu skrb za djecu - rekla je Ivanka.

- Ljudima diljem Amerike poručujem da kada imate mog oca na svojoj strani, nikada se više ne trebate bojati da ćete biti iznevjereni. Borit će se za vas sve vrijeme na cijelom putu, svaki put - istaknula je Trumpova kći.

Dodala je da sebe “ne smatra ni republikankom, ni demokratkinjom” i da će njezin otac “pozvati najbolje i najpametnije ljude s obje strane”, a upravo će “ona pomoći voditi ga”. Pohvale su joj stizale sa svih strana. “Ona dovodi neovisne birače”, rekao je njezin brat Eric, a najstariji mogulov sin, Donald Trump Jr., koji se također istaknuo u kampanji, dodao je da “ona govori milenijcima”.

Najbolje za obitelj

A njima je rekla kako inače glasa na temelju onoga što smatra da je najbolje za njezinu obitelj i zemlju. - Moj otac je optimist, osoba koja neumorno vjeruje u Ameriku i sav njezin potencijal, čovjek koji cijeni talent, prepoznaje pravo znanje i vještine, čovjek slijep na boje i rodno neutralan, koji zapošljava najbolju osobu za posao - ustvrdila je te dodala da je njezin otac naučio svoju djecu kako da budu otporni, kako da se nose s izazovima i teže savršenstvu u svemu što rade.

Neke je definitivno uspjela u to uvjeriti. - Dala nam je uvid u to kakav je on čovjek - tvrdi Fernando C. De Baca (78), delegat iz Novog Meksika, najavljujući kako “bi ovo moglo biti stvaranje dinastije”.

A onda se pojavio tata i održao 75-minutni govor za koji mnogi tvrde da je jedan od “najdepresivnijih, nacrnjih u povijesti republikanske nominacijske konvencije”. Amerika je veoma loše, poručio je, ali on će to riješiti. On je, rekao je, čovjek reda i zakona čiji će prioritet biti “amerikanizacija, a ne globalizacija”. Njegov napad na Hillary Clinton (kao državnu tajnicu) bio je žestok. - Ovo je ostavština Hillary Clinton: smrt, uništenje, terorizam i slabost. No, to ne treba biti američko naslijeđe. Problemi s kojima se sada suočavamo - siromaštvo i nasilje kod kuće, rat i uništenje vani - trajat će tako dugo dok se nastavimo oslanjati na iste političare koji su ih i stvorili - poručio je Trump, ocrtavajući Ameriku pod opsadom ilegalnih imigranata i prijetnjom IS-a, kao zemlju propadajuće infrastrukture te oslabljenu nepravednim trgovinskim ugovorima i rasnim nasiljem.

“Pobijedit ćemo”

Gomila je, aludirajući na Clinton, vikala “zatvoriti je”, no Trump je odgovorio “pobijedit ćemo je u studenome”, iako je u svom govoru prisvojio i neke “demokratske ideje”.

- Pridružio sam se političkoj areni kako moćni više ne bi mogli udarati po ljudima koji se ne mogu braniti. Nitko ne zna sustav bolje od mene i zato ga ja mogu popraviti - ustvrdio je, predstavljajući se kao alternativa tradicionalnim političarima. Pružio je ruku i Afroamerikancima, govoreći o njihovoj nezaposlenosti i siromaštvu, ali i homoseksualcima, tvrdeći da će ih zaštititi od nasilja i represije.

- Našu ćemo zemlju povesti natrag u sigurnost, prosperitet i mir. Bit ćemo zemlja velikodušnosti i topline, ali i reda i zakona - najavio je.

Trumpu je podršku dao i Peter Thiel, suosnivač PayPala, čije je bogatstvo procijenjeno na oko 2,7 milijardi dolara.

- Ponosan sam što sam gay. Ponosan sam što sam republikanac. Ne pretvaram se da se slažem sa svakim načelom naše stranačke platforme...

Kulturni ratovi samo nam odvraćaju pažnju od ekonomskog propadanja. I nitko drugi nije iskren oko toga, osim Donalda Trumpa - poručio je Thiel.

Deset obećanja Donalda Trumpa Amerikancima

1. Gradnja zida koji će platiti Meksiko. Bit će visok oko devet metara i dugačak oko 1900 kilometara te spriječiti ulazak imigranata u SAD.

2. Uvođenje privremene zabrane ulaska muslimanima u SAD u roku od prvih 100 dana mandata (ali toliko je puta mijenjao verziju te priče da se više ne zna gdje stoji po tom pitanju).

3. Vraćanje proizvodnje, odnosno radnih mjesta, među ostalim putem revizije postojećih sporazuma i partnerstava.

4. Uvođenje carine na dobra iz Kine i Meksika nakon čega bi, upozoravaju stručnjaci, uslijedila osveta spomenutih država. Ako bi došlo do toga, osveta bi, smatraju stručnjaci, bila brza.

5. Nanovo ispregovarati ili se povući iz NAFTA-e ili TTP-a, no upućeni tvrde da bi Meksiko i Kanada zauzvrat tražili neke ustupke.

6. Ukidanje Obamacarea koji bi zatim zamijenio tržišno utemeljenom alternativom.

7. Nanovo ispregovarati nuklearni sporazum s Iranom (iako Iran tvrdi da nije za tu opciju, a pitanje je kakav bi bio konačni rezultat).

8. Ostaviti dob za odlazak u mirovinu i povlastice (Social Security) iste kao i dosad.

9. Porezna reforma u sklopu koje bi se svima smanjio porez (i koju je navodno sklon mijenjati), ali bi bogati opet gubili manje.

10. “Bombardirati” i/ili “uzeti naftu” IS-u tako što bi kopnena vojska okružila područja od interesa, što bi značilo invaziju na Siriju i višegodišnji plan okupacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:09