NAUTIČKA PATROLA

MARINA KREMIK Ovdje se stvorila prava 'klika' domaćih nautičara

 
Na fotografiji: direktor marine Dario Tamajo i Krste Babačić
 Milan Šabić / CROPIX

Kontra uobičajenih normi, priču o marini Kremik počinjemo s njezina kraja. U trenutku kada našom Maslinom napuštamo gat, jedna gospođa iz Zagreba nam poručuje na odlasku: “Znate da je ovo najbolja marina, zar ne?”

Je li najbolja ili ne, odlučit će sami nautičari u anketama što su ih ispunili, ali nema sumnje da starosjedioci marine Kremik vrlo glasno navijaju za nju. I za to imaju više razloga. Za početak, marina se nalazi u vrlo duboko uvučenoj uvali između Primoštena i Rogoznice, savršeno zaštićenoj od svih vremenskih nepogoda. Drugo, iz marine se pruža put na otvoreno more gdje se za nekoliko sati može stići do Visa, Hvara ili Kornata.

“Oba su pala”

I vrlo važno za nautičare, marina ima sjajan servis za brodove te hvale vlasnika servisa Sema Žurića.

Sama marina otvorena je još 1983. godine. Bila je u vlasništvu tvrtke Primošten d.d., imala je oko 200 vezova, a dandanas pamte se fešte koje su domaći ljudi organizirali nakon berbe grožđa. U sljedećim desetljećima marina je narasla do 392 morska veza, a od 2002. njome upravlja mađarski koncesionar. Posljednjih sedam godina direktor marine je Dario Tamajo, Samoborac po rođenju. Navikao na malo sjevernije bregove, nije mu puno trebalo da zavoli i ove primoštenske.

- Naša marina je baš poznata po svojoj prirodnoj zaštiti i prirodnoj ljepoti. Većina stranaca voli ovaj mir, na raspolaganju im je niz usluga, a tu je i sezonski granični prijelaz koji radi od travnja do studenoga. To je vrlo važno Talijanima koji ovdje mogu doći direktno brodom - kaže Tamajo.

U marini Kremik oko 65 posto vezova čine nautičari koji su ovdje na godišnjem vezu, a ostatak je čarter. Sudeći prema obilasku marinom koji smo napravili tijekom skupljanja anketa, među njima je nešto veći broj Skandinavaca, dok je među cjelogodišnjim gostima najviše Austrijanaca i Nijemaca.

Milan Šabić / CROPIX
Novinari Jutarnjeg u Nautičkoj patroli

Na početku Domovinskog rata na Zečevu je smještena topnička bitnica s koje su 21. rujna 1991. godine oborena dva neprijateljska aviona kojima je JNA napadala šibensko područje. Dva Soko J-21 Jastreba pogodili su današnji šibensko-kninski župan Goran Pauk i Neven Livajić, ali je događaj obilježio danas pokojni Filip Gaćina. Nakon što je pogođen i drugi avion, mladi Gaćina uzviknuo je: “Obadva, obadva, oba su pala!” Trenutak je kamerom uhvatio Ivica Bilan, a snimka je izazvala oduševljenje u cijeloj Hrvatskoj.

Zadovoljni gosti

Slavnog događaja se prisjetio i zamjenik direktora marine Kremik, Krste Babačić. Kao hrvatski branitelj stacioniran na Zečevu, svjedočio mu je iz prve ruke. “Ja sam bio smješten malo niže na brdu pa nisam direktno sudjelovao u obaranju. Ali kad smo vidjeli da su oba pala, prolomilo se oduševljenje, pucalo se iz kalašnjikova... To se ne može zaboraviti”, rekao je Babačić.

Srećom, rat je davno završio i danas je najveća briga u marini zadovoljstvo njihovih gostiju, među kojima je i nemali broj hrvatskih državljana.

Ljetni dom

Naime, u Kremiku se stvorila prava “klika” hrvatskih nautičara koji su marinu pretvorili u svoj ljetni dom. Tu provode svoje slobodne dane, druže se i organiziraju fešte.

“Mi smo ovdje dobra ekipa. Gotovo svi se znamo, a družimo se i izvan marine. Sprijateljili smo se s ljudima koji ovdje rade”, kaže jedan od “godišnjaka” koji se predstavio kao “gospodin Rajković”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:04