JEDINSTVENI PROJEKT JUTARNJEG LISTA

POSLJEDNJI ZAPIS IZ BRODSKOG DNEVNIKA Iza naše krme ostalo je dugih 615 jadranskih milja kroz 32 marine

 
 Danijel Soldo / HANZA MEDIA

Evo, gotovo je. Vraćamo naš brod, našu jedrilicu Maslinu na sjever, na početak. Puna dva mjeseca bila nam je redakcija i dom. Iza naše krme ostala je brazda duga 615 jadranskih milja kroz 32 marine, brojne skrovite uvale i popularna nautička sidrišta. Na našem putu anketirali smo, razgovarali i družili se s više od tisuću nautičara, ljetnih kapetana i njihovih posada. Dijelili smo s njima emocije, doživljaje i priče.

Poput one iz Pule o predivnom drvenom brodu Carla i muci njene vlasnice koja ga želi prodati, ali ne bilo kome. Mora se vidjeti da se mogući vlasnik u Carlu zaljubio na prvi pogled, i to od kobilice do vrha njenog jarbola.

Ili o 63-godišnjem Austrijancu Geraldu koji se priprema da sa svojom suprugom i skromnim sredstvima na njihovoj 12-metarskoj jedrilici oplovi svijet... O 70-godišnjem Wolfgangu, koji je prodao firmu i zatim već oplovio svijet da bi našao marinu svog života. Vezao je brod u ACI marini Cres.

Ili o Belgijancu Norbertu, koji je došao u Vrbosku, prodao brod, kupio kuću i tako savladao hvarski dijalekt da svi misle kako je fetivi mještanin. Zahvaljujemo im se na tim prelijepim susretima kao i svima ostalima koji su nam podarili svoje životne priče vezane za brod, more i naše marine.

HANZA MEDIA
Belgijci koji su se preselili u Vrbosku

HANZA MEDIA
Gordon Young u marini Skradin

HANZA MEDIA
Ekipa na brodu u Palmižani

HANZA MEDIA
Ivana Jakopović, vlasnica farme u Jezerima

Na našem brodu Patrole imali smo i brojne goste. Među prvima bio nam je ministar turizma Gari Cappelli. Welcome pjenušac popili smo iz brodskih šalica za čaj. Ministar Cappelli se prvi upisao u našu brodsku spomen-knjigu poželivši nam uspješnu misiju, mirno more i sretan povratak. Evo, sve se ostvarilo.

U gostima

Patrola je bila u gostima kod rukometnog maga Line Červara, koji baš i ne voli brodove premda je prvi susjed ACI marine Umag. Na gatu u Biogradu prvi susjed a zatim i gost bio nam je Radimir Čačić. U svom roditeljskom domu u Ponikvama na Pelješcu ugostio nas je dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Gosti su nam bili i doajen hrvatske nautike Dragutin Žic, voditeljica i glumica Doris Pinčić - Rogoznica, te pjevač-ribič Jasmin Stavros.

Velika hvala svim mornarima u marinama, koji su nas prvi vrlo srdačno dočekivali, zaželjeli nam dobrodošlicu i pomagali nam vezati brod. I svim dragim i ljubaznim recepcionarkama koje su nas dočekivale s iskrenim toplim osmijehom i uvijek nam bile spremne pomoći...

HANZA MEDIA
Recepcionari marine u Supetarskoj Dragi

Hvala direktorima marina i menadžerima koji su sve to koordinirali, koji su nas informirali i nerijetko nam pružili “azil” u klimatiziranim prostorijama svoje marine za pisanje novinskih tekstova. Posebnu zahvalnost dugujemo svim vlasnicima i voditeljima restorana koji su nas ugostili sa svojim najboljim jelima. I njihovim kuharima koji su nam nesebično darovali recepte za svoje specijalitete, a ponegdje i životne priče da sve to možemo objaviti na stranicama naše patrole.

Veliku zahvalnost dugujemo našim sponzorima: Adrisu, Ini, Pevecu, Janafu i Sparu, koji se pobrinuo za naš brodski provijant - da nam spremišta hrane i pića nikad ne budu prazna. I Honda marine - Fredu Bobeku za komunikaciju brod - kopno - brod s gumenjakom, veslima i motorom. Emeriku Ridolfu za brodske bicikle kojima smo se ispomagali na duljim kopnenim turama u samim marinama i mjestima veza.

Velika odiseja

A posebna velika hvala ACI-ju bez čijeg broda i ukupne podrške patrole ne bi bilo.

Veliku zahvalnost dugujemo i svima vama dragi čitatelji koji ste nas vjerno pratili i u Jutarnjem listu i na portalu jutarnji.hr.

Završila je naša velika odiseja. Završila je najveća hrvatska novinarska nautičko-turistička akcija svih vremena. Ovo je prva Nautička patrola Jutarnjeg lista, iduće godine slijedi druga, još zanimljivija, još uzbudljivija, još uspješnija.

HANZA MEDIA

Ocjene nautičara: Tko će ponijeti Zlatno sidro Jutarnjeg lista znat će se u rujnu

Dosad smo u dva navrata objavili preliminarni redoslijed marina prema ocjenama nautičara i Nautičke patrole. U tijeku je prikupljane preostalih anketa i potom obrada ukupnog broja anketnih upitnika, nakon čega će biti poznat konačan redoslijed posjećenih i ocijenjenih marina.

Zatim slijedi proglašenje najboljih, koje će biti upriličeno u subotu 16. rujna na terasi hotela Bellevue u Malom Lošinju.

Tom će prigodom najboljoj marini biti uručeno Zlatno sidro Jutarnjeg lista 2017. kao i posebno priznanje marinama koje su osvojile drugo i treće mjesto. Marini koja osvoji najviše bodova nautičara u odgovoru na pitanje u kojoj se hrvatskoj marini osjeća najugodnije, pripast će specijalno priznanje - “Moja najdraža marina”.

HANZA MEDIA
S lijeva na desno: Mladen Gerovac, Tomislav Juranović, ministar turizma Gari Cappelli, direktor ACI-ja Kristijan Pavić, Damjan Raknić, Željko Hajdinjak i glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:07