VOĐE DIGITALNE INDUSTRIJE ODLUČILI

DODIJELJENA PRVA SMART CITY NAGRADA HANZA MEDIJE I ZAGREB FORUMA Pametni sustav koji upravlja otpadom najinovativnije je hrvatsko smart city rješenje!

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Jedanestero lidera digitalne industrije je odlučilo: pametni sustav koji disruptira upravljanje otpadom u gradu, smanjuje emisije CO2 te mijenja život vozačima, gradovima i građanima je najinovativnije hrvatsko smart city rješenje!

Zagrebački Eco Mobile koji je u Hrvatskoj osmislio, dizajnirao i razvio senzor za očitavanje popunjenosti kontejnera za smeće i cijeli pametni sustav za upravljanje otpadom osvojio je jutros smart city nagradu Hanza Medije i Zagreb Foruma. To je prva nagrada u Hrvatskoj koja se dodjeljuje tvrtkama za inovativna, napredna, tehnološka rješenja koja olakšavaju život građanima i jačaju ekonomiju grada, a koja su 100 posto stvorena - osmišljena i dizajnirana - u Hrvatskoj!

Jako nam je bitna ova nagrada pogotovo jer dolazi iz jedne respektabilne medijske kuće. Ovo je velika čast, ali ova nagrada ne pripada meni. Ona pripada mom timu jer ja sam samo dio jednog velikog kolača, rekao je Aleksandar Ivanović, direktor Eco Mobile-a.

Nagradu dodjeljuje Hanza Media u suradnji s Razvojnom agencijom Zagreb, a partner nagrade je Hrvatski Telekom.

Članica Uprave Hanza Medije Ana Hanžeković, šef Razvojne agencije Zagreb Frane Šesnić i član Uprave Hrvatskog Telekoma Saša Kramar uručili su nagradu jutros na međunarodnoj konferenciji Zagreb Forum 2017 - Creative Cities & Europe koja je u organizaciji Razvojne agencije održana u Tehnološkom parku Zagreb.

- U velikoj konkurenciji, 40 prijavljenih tvrtki sa izuzetno zanimljivim i relevantnim rješenjima, pobjednik prve smart city nagrade Hanza Medije i Zagreb Foruma dokaz je - da se u Hrvatskoj mogu stvarati tehnološki napredna, inovativna rješenja koja mogu konkurirati na svjetskim tržištima, rekla je Ana Hanžeković i dodala: "Sa Zagreb Forumom inicirali smo stvaranje prve Smart City nagrade u Hrvatskoj kako bismo upozorili na važnost povećanja razine inovativnosti hrvatskih tvrtki i digitalne transformacije gradova kao preduvjeta za uspjeh u digitalnoj ekonomiji".

Digitalna transformacija znači potpuno novi način na koji tvrtke posluju i gradovi upravljaju, a građanima donosi veći standard i benefite kakvi su ranije bili nezamislivi. Digitalna ekonomija, istaknula je Ana Hanžeković, raste 7 puta brže od ostatka ekonomije pokretana internetom i novim tehnologijama koji omogućavaju inovacije. A potpunom provedbom Digitalne Agende EU, europski BDP povećao bi se za 5 posto ili za 1500 eura po stanovniku.

- Upravo zato - Hanza Medija bez kompromisa podržava i potiče razvoj naprednih tehnologija i rješenja koja olakšavaju život građanima i potiču rast hrvatske ekonomije i razvoj društva u cjelini, poručila je Ana Hanžeković.

- Na rješenju radimo pet godina i ovo je pravo smart city rješenje. Stalno spominjemo da je to uistinu 100 posto hrvatski proizvod, neki nam čak ne vjeruju da je to sve u potpunosti proizvedeno u Hrvatskoj. Zato zahvaljujem našim partnerima i vama što se nam gurnuli vjetar u leđa. Nadam se da ćemo uspjeti u daljnjem promicanju našeg rješenja po cijelom svijetu, Aleksandar Ivanović, direktor Eco Mobile-a.

- Hrvatski Telekom je vodeći partner pametnih gradova u Hrvatskoj, u više od 22 hrvatskih gradova smo implementirali oko 30 pametnih rješenja. Pametnim gradom se ne postaje preko noći, za to su potrebni regulatorni okviri, vizija, ali i ekosustav partnera koji će to omogućiti. HT je prikupio više od 30 partnera, vrlo često startupova, čija se rješenja koriste u Hrvatskoj, ali i mnogim europskim gradovima. Ovakva nagrada pokazuje da smo se odlučili za dobar pristup. Sva rješenja koja su se prijavila, koja su se pokazala kao najbolja, vidimo kao priliku za korištenje i u sklopu našeg ekosustava, rekao je Saša Kramar, član Uprave i glavni operativni direktor za poslovne korisnike Hrvatskog Telekoma.

Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb, podsjetio je kako je dodjela PRVE SMART CITY NAGRADE dodjeljena na 5. godišnjicu međunarodne konferencije Zagreb Foruma, kojoj je cilj promicanje inovativnih rješenja u području pametnih gradova.

- To dokazuje da smo postavili dobar temelj i kvalitetu te smo do sada otvarali teme koje su nekada možda zvučale futuristički i utopistički. Neke od preporuka Zagreb Foruma sada su dio gradskih i državnih strategija, a ovo je mjesto gdje je često dolazilo i do pozitivno konfliktnih odnosa. Kako bismo potakli promjene moramo postaviti pitanje želimo li sami kreirati budućnost ili ćemo to prepustiti drugima? Čast mi je biti dio ove zajednice koja je prepoznata i na međunarodnoj razini, rekao je Šesnić.

O pobjedniku i dobitniku prve Smart City Nagrade odlučivao je žiri Hanza Medije i Zagreb Foruma, a njega čini 11 lidera hrvatske digitalne industrije, među kojima su stručnjaci iz Vlade, Svjetske banke, hrvatskih fakulteta i IT tvrtki, i to Ivan Barać, posebni savjetnik potpredsjednice Vlade za digitalnu preobrazbu gospodarstva i član izvršnog poslovodstva Ericsson Nikola Tesla, Frane Šesnić, šef Razvojne agencije Zagreb, Blaž Golob, inovator i direktor GoForeSight Instituta te slovenske tvrtke SmartIScit, Ivana Podnar Žarko, izvanredna profesorica na Fakultetu elektrotehnike i računarstva koja vodi Laboratorij za internet stvari, Zoran Aralica, sa Ekonomskog Instituta koji vodi projekta SmartEIZ, Mladen Amidžić, predsjednik Uprave tvrtke Trilix, Ana Veir, konzultantica u IBM-u, Nedeljko Štefanić, redoviti profesor Fakulteta strojarstva i brodogradnje, i član Europske akademije za industrijski menadžment, Stephanie E. Trpkov, konzultrntica za stratešku konkurentnost u Svjetskoj banci, Stanko Cerin, direktor Ostendo Consultinga, Dejan Orešković, šef digitalnih operacija Hanza Medije.

Više od 40 tvrtki prijavilo je svoje smart city rješenje i to isključivo rješenja koja su u potpunosti razvijena u Hrvatskoj. Pravo prijave nisu imale tvrtke koje su preuzele ili doradile inozemna rješenja, a uz to uvjet je bio da rješenje mora biti dovršeno do razine prototipa ili više.

- Rješenja koja su ušla u uži izbor plastično prikazuju kako izgleda prelazak iz nasljeđenih društvenih i poslovnih modela i obrazaca u digitalni grad, umrežen kroz internet stvari i u potpunosti usmjeren na potrebe građana, kaže Ivan Barać, posebni savjetnik potpredsjednice Vlade za digitalnu preobrazbu i član izvršnog poslovodstva Ericsson Nikola Tesla i upozorava: "Za ravnomjeran razvoj i digitalnu preobrazbu društva potrebno je kreiranje dugoročne cjelovite nacionalne strategije koja bi definirala viziju Hrvatske 2030. ili 2040., mjere za postizanje definiranih ciljeva i način na koji ćemo ravnopravno sudjelovati i natjecati se na jedinstvenom digitalnom tržištu Europe".

Kao najbolja odabrana su rješenja koja olakšavaju život građanima, pomažu biznisu ili jačaju sigurnost i ekonomiju grada.

Marko Pavić: 'Građani žele zelene tehnologije, žele zaštitu okoliša i održivi razvoj, a tvrtke su to prepoznale'

- Građani žele zelene tehnologije, žele zaštitu okoliša i održivi razvoj, a tvrtke su to prepoznale. Sve veći naglasak se stavlja na zelenu tehnologiju, a izuzetno mi je drago vidjeti da zeleno zapošljavanje uzima svoj mah i kod nas. Iako imamo 180.000 nezaposlenih, isto tako imamo i veliki pritisak tvrtki koje traže radnu snagu.

To pokazuje veliki nerazmjer u našem sustavu zapošljavanja i zato je potrebno prilagoditi naš obrazovni sustav kako bi se povećao broj zaposlenih u sekundarnim, ali i visokotehnološkim zanimanjima. I dalje ćemo podupirati malo i srednje poduztetništovo te ozbiljno razmišljamo o povećanju potpora za samozapošljavanje, jer 80 posto tvrtki koje koriste tu mjeru prežive prvu godinu, rekao je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Tko su ljudi iz Eco Mobilea koji su osvojili prvu Smart City nagradu

Eco Mobile je tvrtka specijalizirana za razvoj elektronike i softvera primjenjivih u procesima sakupljanja otpada, a njihovo posljednje rješenje stat će na kraj prenatrpanim kontejnerima. Riječ je o sustavu Eco Mobile - Smart Waste. Izgledno je kako svi hrvatski gradovi morati osmisliti način kako bi potaknuli građane da sortiraju otpad, poboljšali sustav odvoza otpada i učinili ga efikasnijim. U protivnom im slijede kazne. Nije to lagan posao, pogotovo kada se u obzir uzme da za to imaju još samo jedanaest mjeseci. Ipak, značajan dio rješenja problema nalazi se na adresi Samoborska cesta 266 u Zagrebu, u uredu tvrtke Eco Mobile. Radi se o sustavu Eco Mobile – Smart Waste koji se sastoji od elektorničkog senzora koji mjeri popunjenost u spremnicima za otpad, 14 servera te softvera koji u realnom vremenu optimizira rutu za sakupljanje i odvoz otpada. Također dio sustava su mobilne aplikacije koje omogućuju primanje radnih naloga vozačima kamiona te iOS i Andriod aplikacije za građane.

Počnimo sa senzorom.

- On se ugrađuje unutar kontejnera te mjeri dubinu koja je ispod njega. Potom kalkulira koji je postotak popunjenosti i podatak šalje na server koji ga obrađuje i prikazuje korisniku. Može se mjeriti sve od stakla do tekućine i to na dubini od 40 centimetara ili 5 metara. Server ujedno radi procjenu buduće popunjenosti i na temelju toga može izračunati koliko često se otpad treba odvoziti, govori nam Aleksandar Ivanović, direktor tvrtke.

Na temelju popunjenosti kontejnera na terenu server automatski slaže optimiziranu rutu kretanja komunalnog vozila prema najkritičnijim mjestima. Ruta se formira prema broju vozila u voznom parku te samom kapacitetu tih vozila, a prilikom navigiranja koriste vlastiti sustav karata. U sustav su uključene i dvije dodatne aplikacije - jedna za vozače i jedna za građane. Vozači vide zapunjenost svakog kontejnera, mogu prijaviti oštećenja spremnika, pronaći rutu do kontejnera te ujedno postaviti više točaka odjednom prilikom navigiranja. Građani pak preko svoje aplikacije mogu pronaći lokaciju najbližeg kontejnera za otpad koji žele baciti pa čak i put do tog kontejnera. Tu su još i servisne informacije poput termina odvoza otpada, posljednje važne vijesti od njihovog komunalnog poslužitelja te mogućnost naručivanja odvoza glomaznog otpada. Sustav je već postavljen u nekoliko hrvatskih gradova, Nizozemskoj, Njemačkoj, Grčkoj i SAD-u, a uštede i benefiti korištenja su mnogobrojni, od manje potrošnje goriva i smanjenja onečišćenja zraka do kvalitetnije usluge. Rješenje razvijaju već pet godina, zapravo od samog početka. Cijeli projekt je počeo kada je Ivanović vidio potencijal za razvoj nečeg potpunog novog.

- Dugo sam u IT sektoru i vidio sam jednu priliku. Sve više zemalja je moralo mijenjati svoj sustav gospodarenja otpadom da odgovara propisima EU, a mi smo prepoznali priliku da ponudimo rješenje za te probleme - rekao je Ivanović. Nakon dvije godine otvorili su firmu, a danas su jedna od rijetkih tvrtki koje samostalno proizvode sve komponente za razvoj svojih rješenja. (M. Boltižar, L. Vranković)

Tko je sve ušao u najuži izbor smart city hrvatskih rješenja

SMARTICA: Digitalna karta koju kupujete preko mobitela, a aplikacija javlja kada dolazi tramvaj i koliko treba do stanice

TVRTKE: Vip, Grafiknet, Trilix

Koji problem rješavaju?

Riješava problem građana pri čekanju u redovima za kupnju karata i ubrzava cijeli proces. Ujedno olakšava rad zaposlenicima javnog gradskog prijevoza. Radi se o koraku ka uvođenju integriranog prijevoza - vlak, trajekt, smart parking.

Po čemu su različiti od svega drugoga na tržištu?

Radi se o novoj tehnološkoj paradigmi koja ne zamjenjuje postojeća rješenja za naplatu, već s njima koegzistira. Smartica ujedno osigurava zaštitu od mogućih prijevara kroz niz inovativnih procesa i pristupa.

TELEMETRIJSKI HIDRANT: Pametno rješenje koje štedi pitku vodu i sprečava štetu od 2.1 milijarde kuna

TVRTKA: EDC

Koji problem rješavaju?

Sustavom mjerenja pametni hidrant bori se protiv gubitaka vode: procjenjeni gubitak vode u vodovodima godišnje iznosi 2,1 milijardu kuna. Drugo, sustav javlja ako dođe do puknuća cijevi, previsokog ili preniskog nivoa tlaka ili ako netko, pak, neovlašteno uzima vodu s hidranta.

Po čemu su različiti od svega drugoga na tržištu?

Jednostavni su i povoljni za primjenu. Odlikuje ih autonomija uređaja i grafički prikaz stanja u vodovodu u realnom vremenu.

GIS CLOUD: Najbrža platforma na svijetu koja efikasno upravlja gradovima

TVRTKA: GIS Cloud

Koji problem rješavaju?

Nadziranje geografskih lokacija pomoću kojih se efikasnije upravlja vodnom ili prometnom infrastrukturom, poboljšava zaštita od požara, održavaju stabala, pronalaze lokacije za novi dom zdravlja ili škole, identificiraju mjesta na kojima je potrebno učiniti popravke

Po čemu su različiti od svega drugoga na tržištu?

GIS Cloud nudi jedino cjelovito geografsko informacijsko rješenje u oblaku na tržištu, izgrađena je na najbržoj vektorskoj platformi na svijetu i ima iznimno fleksibilan poslovni model - plaća se za vrijeme trajanje projekata i to samo dio platforme koji se koristi. Također, platforma je otvorena za integraciju. (M. Boltižar, L. Vranković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:16