NAGRADA HANZA MEDIE I ZAGREB FORUMA

LIDERI DIGITALNE INDUSTRIJE BIRAJU Tražimo najinovativnije hrvatsko smart city rješenje, pogledajte kako i gdje se možete prijaviti

 
Najbolje smart city rješenje odabrat će žiri Hanza Medije i Zagreb Foruma sastavljen od 11 lidera hrvatske i svjetske digitalne industrije, među kojima su stručnjaci iz Vlade, Svjetske banke, s hrvatskih fakulteta te poznatih IT tvrtki: Ivan Barać, Frane Šesnić, Dejan Orešković, Blaž Golob, Ivana Podnar Žarko, Zoran Aralica, Mladen Amidžić, Ana Veir, Nedeljko Štefanić, Stephanie E. Trpkov, Stanko Cerin
 Darko Tomaš / Hanza Media

Hanza Media u partnerstvu s Razvojnom agencijom Zagreb, organizatorom Zagreb Forum konferencije, dodjeljuje PRVU SMART CITY NAGRADU.

Svatko tko je razvio inovativno smart city rješenje u Hrvatskoj može se prijaviti na stranicama jutarnji.hr/smartcity i zagrebforum.eu i ući u izbor za nagradu najinovativnijeg hrvatskog smart city rješenja. Odabir najboljeg radit će žiri Hanza Medije i Zagreb Foruma, a njega čini 11 lidera hrvatske digitalne industrije među kojima su stručnjaci iz Vlade, Svjetske banke te hrvatskih fakulteta i drugih IT tvrtki.

Zadatak za tvrtke je jednostavan. Treba prijaviti tehnološko rješenje koje će olakšati život građanima, pomoći biznisu ili ojačati sigurnost i ekonomiju grada. Program sadrži osam tematskih područja razvoja inovativnog rješenja - upravljanje, ekonomija, društvo, mobilnost, održivost, podaci i tehnologija, sigurni gradovi i kružno gospodarstvo. U konkurenciju ulaze isključivo one tvrtke koje su rješenje razvile u Hrvatskoj. Znači, pravo prijave nemaju tvrtke koje su preuzele ili doradile inozemna rješenja, a jedini uvjet jest da rješenje mora biti dovršeno do razine prototipa ili više.

Kandidat se može prijaviti s maksimalno pet rješenja, a uz prijavu mora obavezno priložiti ispunjeni obrazac “ZF2017 Prijavi svoje SMART CITY RJEŠENJE” te presliku izvatka iz sudskog registra. U obrascu je potrebno zaokružiti ciljano tematsko područje, ukratko opisati projektno rješenje te njegovu razinu implementacije, kao i očekivane rezultate. Prijave traju do 10. studenog ove godine, a pobjednik će biti svečano objavljen 20. studenog na Zagreb Forumu 2017.

Dugoročni razvoj

Ivan Barać, posebni savjetnik potpredsjednice Vlade i član izvršnog poslovodstva Ericsson Nikola Tesla, jedan je od članova žirija i on ističe kako će Smart City rješenja osigurati dugoročni održivi razvoj gradova.

- Smart City rješenja će omogućiti gradovima kompetitivnost za privlačenje investicija i stručnjaka osiguravajući efikasnu infrastrukturu i minimizirajući birokraciju te poboljšati sposobnost gradova da se nose sa sigurnosnim i izazovima rasta populacije u njima. Osim smanjenja troškova života za građane, Smart City rješenja će osigurati dugoročni održivi razvoj gradova, kontinuirano poboljšavajući način i zadovoljstvo životom u njima pružajući pritom jednake prilike za sve građane Hrvatske - rekao je Barać.

Kako bi se osigurao taj razvoj potrebno je osigurati snažan odnos između države i građana. Stephanie E. Trpkov, konzultantica za stratešku konkurentnost u Svjetskoj banci i članica žirija, poručuje kako rješenja za pametne gradove koriste upravo digitalne tehnologije kako bi osigurale taj odnos.

S njom se slaže još jedna članica žirija. Ana Veir, konzultantica u IBM-u, rekla je da su gradovi mjesto rasta i suradnje između građana i gradskih vlasti.

Mjerenje naprednosti

Titula pametnoga grada je prestiž za koji se posljednjih nekoliko godina bore najveći svjetski gradovi. Prema odabiru poznate španjolske poslovne škole IESE titulu najpametnijega grada u 2017. odnio je New York, dok su drugo i treće mjesto pripali Londonu, odnosno Parizu. Među najboljim Smart City gradovima još su se našli Boston, San Francisco, Washington, Seoul, Tokio te Berlin. Naprednost pojedinog grada mjeri se u njegovom odnosu prema okolišu, otpadu, energiji, prometu i zdravlju ljudi.

- Tehnologiju je nužno iskoristiti za kvalitetna rješenja koja će biti korisna građanima u cilju olakšanja i unapređenja njihovih svakodnevnih aktivnosti. Upravo su Smart City rješenja ona koja se dotiču svakog građanina, a nagradom Zagreb Foruma i Hanza Medie posebno ističemo inovativne Smart City proizvode naših hrvatskih tvrtki i startupova, kaže Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb.

U IESE-ino istraživanje bio je uključen i Zagreb, koji je zauzeo 84. mjesto od 180 metropola. Ipak, posljednje aktivnosti u tehnološkom sektoru pokazuju kako bi se Zagreb uskoro mogao značajnije probiti na smart city karti svijeta. Primjerice, nedavno je počeo novi predakceleracijski program Startup Factory Zagreba pokrenut od strane Razvojne agencije Zagreb, gdje je izabrano 16 timova koji razvijaju rješenja za pametni grad. Među njima je tim koji radi na rješavanju prometnih problema ugradnjom uređaja koji će u realnom vremenu regulirati rad semafora, kao i tim koji razvija aplikaciju koja će zaustaviti gubitak energije uključenih kućanskih aparata.

Posljednje aktivnosti

Najvažniji segment Smart City rješenja jest upravo povezanost između tehnologije i građana. Ivana Podnar Žarko, izvanredna profesorica na FER-a i članica žirija, naglašava društveni potencijal smart city rješenja koja aktivnim sudjelovanjem građana mogu poboljšati kvalitetu životnih uvjeta u velikim gradovima.

- Kao što su pametni telefoni i pokretna mreža četvrte generacije (4G) postali dio naše svakodnevice, tako i umreženi uređaji i gradska infrastruktura postaju dio interneta gdje građani koriste praktične, najčešće mobilne, aplikacije za svakodnevne situacije jer im se nude pravodobne i relevantne informacije primjerene današnjem brzom životnom stilu – rekla je Podnar Žarko. Još jedan pokretač razvoja hrvatske tehnološke i startup scene je i konferencija Zagreb Forum, koja će se ove godine će se održati peti put.

Konferenciju organizira Razvojna agencija Zagreb zajedno s Gradom Zagrebom, GoForeSight Institutom i Hrvatskim institutom za studij budućnosti. Ove godine glavna novina jest odabir i dodjela PRVE SMART CITY NAGRADE Hanza Medije i Zagreb Foruma, odnosno odabir najboljeg rješenja koje će promijeniti život hrvatskih građana na bolje.

Ivan Barać

Posebni savjetnik potpredsjednice Vlade za digitalnu preobrazbu gospodarstva i član izvršnog poslovodstva Ericsson Nikola Tesla

Zagreb, 101017.
Posebni savjetnik potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske za digitalnu preobrazbu gospodarstva Ivan Barac, fotografiran u studiju Hanza medije.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

“Smart City rješenja će omogućiti gradovima kompetitivnost za privlačenje investicija i stručnjaka osiguravajući efikasnu infrastrukturu i minimizirajući birokraciju te poboljšati sposobnost gradova da se nose s izazovima rasta populacije u njima. Osim smanjenja troškova života, Smart City rješenja će osigurati održivi razvoj gradova, poboljšavajući način i zadovoljstvo životom u njima.”

Frane Šesnić

direktor Razvojne agencije Zagreb, inicijator je i predsjedavajući na međunarodnoj konferenciji Zagreb Forum te predsjednik Skupštine Zadruge za etično financiranje. Član je Upravnog odbora Klastera konkurentnosti ICT industrije

Zagreb, 091017.
Koranska 2.
Clanovi zirija koji ce za Dom i Dizajn finalno odluciti koji je najljepsi stambeni prostor.
Na fotografiji: Frane Sesnic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX

“Tehnologiju je nužno iskoristiti za kvalitetna rješenja koja će biti korisna građanima u cilju olakšanja i unapređenja njihovih svakodnevnih aktivnosti. Upravo su Smart City rješenja ona koja se dotiču svakog građanina, a nagradom Zagreb Foruma i Hanza Medije posebno ističemo inovativne Smart City proizvode naših hrvatskih tvrtki i startupova.”

Dejan Orešković

direktor digitalnih operacija Hanza Medije

Zagreb, 101017.
Direktor digitalnih operacija Hanza medije Dejan Oreskovic, fotografiran u studiju Hanza medije.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Za razliku od srednjovjekovnog modela gradskog razvoja, baziranog na ekonomiji i društvenoj hijerarhiji, u kojem još uvijek živimo, poluge razvoja postaju tehnologija i podaci u realnom vremenu. Jednom kada se predizborna koreografija asfaltiranja nizbrdica i glancanja spomen-ploča pretvori u prezentaciju IoT cloud rješenja koja će građanima omogućiti kraće putovanje na posao ili uštedu na računima za energente, znat ćemo da smo na dobrom putu.

Blaž Golob

inovator i direktor GoForeSight Instituta te slovenske tvrtke SmartIScity

Ljubljana, Slovenija, 121017.
Blaz Golob
Foto: Roman Sipic / Delo
Roman Šipić/Delo / CROPIX

'Smart City rješenja važna su zbog boljih usluga gradova i novih poslovnih mogućnosti za poduzetništvo.'

Ivana Podnar Žarko

izvanredna profesorica na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, vodi Laboratorij za internet stvari i projekt financiran iz EU programa Obzor 2020 symbIoTe

Zagreb, 101017.
Profesorica na Fakultetu elektrotehnike i racunarstva Ivana Podnar Zarko, fotografirana u studiju Hanza medije.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

“Smart City rješenja imaju potencijal utjecati na našu svakodnevicu. Kao što smo prihvatili pametne telefone, tako ćemo koristiti umrežene uređaje i gradsku infrastrukturu za pravodobni pristup informacijama primjerenim današnjem životnom stilu.

Zoran Aralica

znanstveni savjetnik, Ekonomski institut Zagreb, i voditelj 2020 projekta SmartEIZ

Zagreb, 091017.
Koranska 2.
Clanovi zirija koji ce za Dom i Dizajn finalno odluciti koji je najljepsi stambeni prostor.
Na fotografiji: Zoran Aralica.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX

Aktivno sudjelovanje Zagreba u razvoju inovacijskog miljea znači potrebu transformacije prema programima koji će se odnositi na promicanje potražnje za inovacijskim proizvodima i inovativnim uslugama. Važnost je Smart City rješenja u tome što ona moraju biti dio takve poželjne transformacije.”

Mladen Amidžić

predsjednik Uprave tvrtke Trilix

Zagreb, 091017.
Koranska 2.
Clanovi zirija koji ce za Dom i Dizajn finalno odluciti koji je najljepsi stambeni prostor.
Na fotografiji: Mladen Amidzic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX

“Pametni gradovi na inteligentan način koriste tehnologije za poboljšanje kvalitete, efikasnosti i dostupnosti gradskih usluga građanima i turistima i čine im život boljim, sigurnijim i jednostavnijim. Inteligencija gradova mjeri se i iskazuje odnosom prema okolišu, otpadu, energiji, prometu i zdravlju ljudi koji u njima borave.”

Nedeljko Štefanić

Redoviti profesor Fakulteta strojarstva i brodogradnje, i član Europske akademije za industrijski menadžment. Član je Radne grupe pri Europskoj komisiji za digitalizaciju industrije, zdravstva i poljoprivrede

Zagreb, 091017.
Koranska 2.
Clanovi zirija koji ce za Dom i Dizajn finalno odluciti koji je najljepsi stambeni prostor.
Na fotografiji: Nedeljko Stefanic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX

“Smart City rješenja su inovativna rješenja koja su dio procesa digitalizacije industrije i društva. Gradovi koji ih primijene osigurat će svojim građanima čitavu paletu novih usluga koje će im unaprijediti i olakšati svakodnevne aktivnosti u gradu.”

Stephanie E. Trpkov

konzultantica za stratešku konkurentnost u Svjetskoj banci

Zagreb, 091017.
Koranska 2.
Clanovi zirija koji ce za Dom i Dizajn finalno odluciti koji je najljepsi stambeni prostor.
Na fotografiji: Stephanie E. Trpkov.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX

“Rješenja za pametne gradove važna su jer koriste digitalne tehnologije kako bi osnažile odnose između države i građana. Takva rješenja omogućuju transparentnost, učinkovitost i stvaranje novih poslovnih prilika. Temelje se na povratnim informacijama građana oko poboljšanja javnih usluga.”

Stanko Cerin

direktor Ostendo Consultinga

Zagreb, 101017. 
Stanko Cerin, direktor Ostendo consulting. Clan zirija za Hanza media Smart city nagrada Jutarnjeg lista.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

“Sad je pravi trenutak za postavljanje kvalitetnih temelja izgradnje gradova koji će primjenom visoke tehnologije u potpunosti biti prilagođeni čovjeku i postati dio naših života kako su to već postali internet i mobiteli. Posebnu pažnju moramo obratiti na uspostavu jedinstvenih standarda za sigurnost ovakvih gradova. Nikad ne smijemo smetnuti s uma da u njima žive ljudi, a ne računala.”

Ana Veir

konzultantica u IBM-u, vodi Design Thinking radionice te stručnjakinja za ESI i H2020 EU fondove

Zagreb, 091017.
Koranska 2.
Clanovi zirija koji ce za Dom i Dizajn finalno odluciti koji je najljepsi stambeni prostor.
Na fotografiji: Ana Veir.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
CROPIX

"Gradovi su mjesto rasta, suradnje, jasno određene vizije budućnosti, mjesto kolaboracije između građana i gradskih vlasti, mjesto ulaganja i sinergije resoursa. Ljudi u pametniim gradovima su zapravo povezani na način da izažavaju svoje mišljenja, daju ideje, doprinose viziji grada i dobijaju povratnu informaciju od gradske vlasti. Gradska vlast efikasno raspolaže prihodima iz proračuna jer ima uvid u ključne informacije a sposobna je i predviđati scenarije. Tehnologija u tome može uvelike pomoći ali još bitnija je strategija odnosno smjer, jasno definirani procesi i projektno organizirani gradski timovi koji to mogu implementirati. Cilj je povećati kvalitetu života ljudi i u tom smislu jedno bez drugog ne ide."

Tko se može prijaviti i što se traži:

- isključivo one tvrtke koje su rješenje razvile u Hrvatskoj

- rješenje mora biti dovršeno do razine prototipa ili više

- neće se razmatrati one tvrtke koje su preuzele ili doradile rješenja sa stranih tržišta

Traže se tehnološka rješenja iz područja:

- upravljanje, ekonomija, društvo, mobilnost, održivost, podaci i tehnologija, sigurni gradovi i kružno gospodarstvo

Četiri bitna datuma:

14. listopada

- prvi dan kad se mogu poslati prijave na jutarnji.hr/smartcity i zagrebforum.eu

10. studenoga

- zadnji dan koji se mogu prijaviti projekti

20. studenoga

- predstavljanje 5 najboljih rješenja na Zagreb Forumu u Tehnološkom parku Zagreb

20. studenoga

- objava na Zagreb Forumu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:48