ANTONETA ALAMAT KUSIJANOVIĆ

VELIKI USPJEH MLADE REDATELJICE IZ DUBROVNIKA Njezin film 'U plavetnilo' nominiran je za studentskog Oscara, a nagrađen je i Srcem Sarajeva

FIlm 'U plavetnilo' mlade dubrovačke redateljice nominiran je za studentskog Oscara
Antoneta Alamat Kusijanović
 Mara Bratoš
“Ova nominacija u američkoj filmskoj industriji otvara mnoga vrata. Filmove biraju članovi Američke akademije, direktno s njihovih studija, i tako se i u konkurenciji našao moj film koji je nastao tijekom mojeg magisterija na Columbiji.


Tijekom zadnje tri godine dva puta je pobjednik došao upravo s ovog studija”, kaže Antoneta Alamat Kusijanović, mlada redateljica čiji je kratkometražni film “U plavetnilo” jedan od sedam naslova nominiranih u kategoriji studentske nagrade naboljega igranog filma Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti, odnosno studentskog Oscara. Riječ je o nagradi koju su u svoje mlado doba osvojili danas znameniti redatelji poput Spikea Leeja ili Roberta Zemeckisa.


Uloga HAVC-a

Film je nastao u produkciji filmske udruge Motion iz Hrvatske i slovenskog Blade Productiona. Konkurira za jednu od medalja (Zlatna, Srebrna i Brončana) koje pobjedničkim filmovima dodjeljuje Akademija. Osvajanjem medalje filmovi automatski ulaze u kvalifikacijski krug za nominacije za Oscar. No, s obzirom na to da je scenarij nastao tijekom redateljičina studija na prestižnom američkom Sveučilištu Columbia, film je nominiran u kategoriji najboljeg igranog filma sveučilišta iz SAD-a. Prethodno je nagrađen posebnim priznanjem na filmskom festivalu u Berlinu, Berlinaleu, u sklopu programa Generation 14plus, gdje je premijerno pokazan. Kasnije je dobio važno priznanje i u Oberhausenu: “I publika i kritika prihvatila je film, i to mi je drago” kaže, dalje.

U plavetnilo


Mlada redateljica rođena je u Dubrovniku, živi u New Yorku, uskoro se seli u Pariz, a razgovarali smo s njom dok je na Sarajevo film festivalu promovirala svoj film. Publika u Sarajevu, gdje “U plavetnilo” ima regionalnu premijeru je, kaže Antoneta Alamat Kusijanović, “predivna, diše s filmom, smije se na pravim mjestima. Promoviramo ga i dalje, pa nakon Sarajeva odlazimo u Kopenhagen. Ovdje moram pohvaliti Hrvatski audiovizualni centar koji je prepoznao film i sjajno ga promovira. HAVC je posljednjih godina mnogo učinio za moju generaciju, i svakako sve češći uspjeh hrvatskog filma dijelom treba zahvaliti i njegovu postojanju, promišljanju filmova”.


Kratkometražni film “U plavetnilo” Antonete Alamat Kusijanović priča je o trinaestogodišnjoj Juliji i njezinoj majci koje bježeći od obiteljskog nasilja dolaze na idilični otok gdje je Julija provela djetinjstvo. Juliju glumi Gracija Filipović, a u ostalim su ulogama Vanesa Vidaković Natrlin, Nataša Dangubić, Marija Kohn, Dominik Duždević, među ostalima. Film se odvija na Kalamoti, Koločepu, mjestu njezina odrastanja: “Moja prabaka i baka su s Kalamote i sva sam svoja ljeta provela tamo”, tumači mlada autorica. Otok mi se duboko urezao u sjećanje”.

u plavetnilo


U svojim filmovima, navodi se, mlada redateljica, tematizira tamnu stranu strasti, obiteljska ograničenja i opasnost koju donose tajne. Na Columbiju je stigla 2012. godine. U početku je pomagala i kao asistentica na filmu u kojemu je glumila Kate Winslet”. Sada, radi novog filma, “Murina”, koji radi zajedno sa scenaristicom Christinom Lazaridi, s kojom je surađivala i dok je radila “U plavetnilo”, seli se u Pariz.

u plavetnilo

Na Kornatima

Riječ je o njezinu prvom dugometražnom filmu u čijem je središtu hrvatska obitelj koja lutajući otokom otkriva skriveno nasilje koje postoji među roditeljima, ljubavnicima i njihovom djecom. Film je slične tematike kao prethodni: “Film ćemo snimati na Kornatima. Sigurno je da će glavnu ulogu petnaestogodišnje djevojčice igrati Gracija Filipović, kao i u filmu ‘U plavetnilu’, za ostale glumce još odlučujemo”. Murina je, zapravo, otrovna riba. Odakle ovaj naziv? “Murina u sebi nosi potencijal za otrov, no samo ako je napadnuta ona se brani, sama od sebe neće nikad napasti. Dakle, vrlo je otrovna, no samo u samoobrani”.

u plavetnilo


Dva filma snima na otočju, dok je svoj prvi film “Oko za oko” snimila u znamenitoj dubrovačkoj vili Šeherezada. “Čitav život mi je bila interesantna ta jedna mistična atmosfera koja se provlačila oko ove vile”, kaže. Film se opisuje kao film o odrastanju, a prikazuje šestogodišnju djevojčicu koja je ostavljena u kazni za praznim stolom u vrtu dok ne pojede zelenu juhu, a u međuvremenu se ostala djeca zabavljaju na bazenu. Koliko je teško raditi s djecom glumcima? “Nije teško jer imaju i talent i iskrenost, čistoću.”

Također, kratkometražni igrani film U plavetnilo redateljice Antonete Alamat Kusijanović nagrađen je Srcem Sarajeva za najbolji kratkometražni igrani film.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:53