REVOLUCIONARNI RAD MLADOG EKONOMISTA

Vuk Vuković: ‘Imam 24 godine, a već držim predavanja pred nobelovcima o korupciji u politici!’

Vuk Vuković, mladi profesor na ZŠEM-u, objavio je rad koji je prihvaćen na jednoj od najprestižnijih svjetskih ekonomskih konferencija u New Orleansu

Najbolji svjetski ekonomisti iz područja političke ekonomije, među njima i pokoji nobelovac, ali i Zagrepčanin Vuk Vuković, naći će se u ožujku na prestižnoj konferenciji Public Choice Society u New Orleansu . Dugo niti jedan domaći ekonomist nije prezentirao na tako važnoj međunarodnoj konferenciji.

A on će uskoro navršiti - tek 25 godina.

Nakon što mu je magistarski rad na London School of Economics (LSE) dobio ocjenu izvrstan, Vuković ga je, uz dulje pauze, prilagođavao, nadopunjavao i usavršavao, pa ga konačno krajem prošle godine i poslao na konferenciju Public Choice Societyja. Mjesec dana kasnije javili su mu da je rad prihvaćen, što mu je već veliko priznanje.

- Sama činjenica da ću biti u tom društvu i da ću imati prilike upoznati se i družiti s nobelovcima i najjačim imenima političke ekonomije u svijetu dovoljna mi je nagrada i iznimna čast - kaže Vuković o gostovanju na američkoj konferenciji.

Magna cum laude

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu s Magna cum laude, priznanjem koje se dodjeljuje iznimno uspješnim studentima, a magistrirao na London School of Economics. Tijekom studija pohađao je i ljetne škole na, ni manje ni više, Harvardu i Berkleyju. Ovo će ljeto na dva mjeseca kao istraživač na Cambridge. Trenutačno predaje političku ekonomiju i osnove ekonomije, oba kolegija na engleskom jeziku, na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa. Nakon završetka studija na LSE-u ostao je u Londonu raditi godinu dana, i to najprije kao istraživač za Adam Smith Institute, na kojem je ostao kao vanjski istraživač, a potom u British Chambers of Commerce, gdje je radio kao istraživač za ekonomiju i parlamentarna pitanja, te o britanskoj ekonomskoj politici pregovarao s lordovima i članovima engleskog parlamenta. U Zagreb se vratio lani u listopadu.

Osim vlastitog bloga, piše članke za hrvatske poslovne magazine te prestižne institute u Londonu: Institute of Economic Affairs, Centre for Policy Studies te Adam Smith Institute. Objavio je članak i na najboljem svjetskom portalu za ekonomska istraživanja - VoxEU.

Zašto su korumpirani

Tema njegova rada, koji će predstaviti u Americi, je kako političari mogu dugo ostati na vlasti, a da pritom ne smanjuju svoje koruptivne aktivnosti. Razvio je model kojim objašnjava kako lokalna vlast koristi javnu potrošnju za ostvarenje vlastite dobiti.

- Polazim od pretpostavke da političari pri stvaranju javnih dobara (npr. cesta, mostova) uvećaju njihovu cijenu za iznos koji prisvoje sebi. Model je empirijski testiran na primjeru Američkih saveznih država, no smatram da je primjenjiv i puno šire. Rad je usko vezan uz teoriju javnog izbora koja je dovela do revolucije u proučavanju političke ekonomije i objasnila zašto su političari korumpirani, koje metode koriste da ostanu na vlasti te, naravno, kako to sve utječe na ekonomske ishode. U duhu recentne krize to je područje istraživanja aktualnije nego ikad, jer su neodrživi modeli ekonomskog rasta do prije krize pokazali sve pogreške političkog kupovanja glasova zadovoljavanjem raznoraznih interesnih grupa - objašnjava.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 04:12