NA SKUPŠTINI 20. PROSINCA

ANDRIJA MIKULIĆ 'HDZ će odluku o podršci proračunu Grada Zagreba donijeti kada vidimo Bandićev prijedlog'

Andrija Mikulić
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine i zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić u utorak je za Hinu izjavio da će HDZ odluku o tome hoće li ili neće podržati proračun Grada Zagreba za 2017., donijeti kada vide prijedlog proračuna gradonačelnika Milana Bandića, prije 20. prosinca, kada će se održati Skupštinska sjednica na kojoj će se o tome glasovati.

Rekao je da će na večerašnjoj sjednici Predsjedništvo HDZ-a Grada Zagreba nastaviti razgovor o svemu što je važno za Gradsku organizaciju, a da će se raspravljati i o najaktualnijim temama, kao što je politička situacija u Zagrebu, odnosno proračunu Grada Zagreba za 2017.

Najavio je da će na jednoj od sljedećih sjednica Predsjedništvo Gradske organizacije HDZ-a zauzeti svoj konačni stav oko podrške ili ne podrške proračunu Grada Zagreba za 2017.

Podsjetio je da su na prošloj sjednici Gradske skupštine HDZ-ovi zastupnici bili suzdržani na prijedlog gradskog proračuna za 2017. u prvom čitanju, jer prijedlog nije bio na razini onoga što Grad Zagreb u smislu proračuna zaslužuje.

Mikulić je poručio da će se svaka odluka koja će se u HDZ-u donositi, donositi po načelu supsidijarnosti, odnosno teritorijalne nadležnosti, te u dogovoru, koordinaciji s vrhom HDZ-a.

"Što se tiče donošenja konačnih odluka podsjetit ću da je prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2017. na glasovanju na sjednici Gradske skupštine 20. prosinca. Mi trebamo vidjeti kako će taj proračun izgledati u svom drugom obliku, pripremljenom za drugo čitanje", poručio je Mikulić te podsjetio da su i drugi klubovi gradskih zastupnika najavili mogućnost podnošenja amandmana na prijedlog proračuna.

"Još je 14 dana do te sjednice Gradske skupštine. Pričekajmo prijedlog proračuna da vidimo što je, a što nije usvojeno od amandmana, odnosno kako će taj prijedlog proračuna izgledati. A onda, na osnovu prijedloga, kada ga dobro proučimo, vidjet ćemo kakva će biti odluka", rekao je.

Mikulić je podsjetio da je na jučerašnjoj sjednici Predsjedništvo HDZ-a raspravljalo o Zagrebu i o drugim gradovima. Podsjetio je kako se o tome nije zauzeo nikakav stav nego je rečeno da po Statutu HDZ-a postoji načelo supsidijarnosti, ali i da se vodi računa o političkoj stabilnosti.

"Dakle, odluke su to lokalnih, odnosno županijskih organizacija. One donose odluku temeljem svoje teritorijalne nadležnosti, odnosno svog kruga djelovanja. A s obzirom da se radi o proračunu Grada Zagreba, dakle, političkoj odluci, normalno je i svaki puta je to do sada bilo tako, da se to raspravlja na Predsjedništvu Gradske organizacije. Održat će se i sjednica Gradskog odbora, puno šireg tijela. Naravno, sve u konzultacijama s vodstvom HDZ-a", objasnio je Mikulić.

Rekao je kako uvijek postoji mogućnost da se amandmanima na proračun ide prema što boljem i kvalitetnijem prijedlogu. "Dakle, mi prije svega trebamo vidjeti taj prijedlog proračuna, a onda, nakon toga ćemo vidjeti u kojem smjeru ćemo ići", poručio je. Na pitanje kada će HDZ o tome donijeti odluku, Mikulić je rekao da on zasigurno može reći da će to biti prije 20. prosinca.

Upitan kada će se znati ime HDZ-ovog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika, Mikulić je rekao kako je i predsjednik HDZ-a jučer istaknuo da su stranačka tijela ta koja će po načelu supsidijarnosti donijeti odluke, naravno u konzultacijama sa vrhom stranke.

A što se tiče datuma, kada će HDZ objaviti ime kandidata za zagrebačkog gradonačelnika, Mikulić je zamolio da se "ne radi određeni pritisak i da se oko toga ne dižu tenzije".

"Hrvatska demokratska zajednica zasigurno će ići sa svojim kandidatom. Mi ćemo odrediti trenutak i vrijeme kada ćemo u javnost izaći s kandidatom, timom i programom, a jedini i osnovni motiv koji nas vodi, bio to ja ili netko treći, je pobjeda na lokalnim izborima jer to dugujemo našim ljudima", poručio je Mikulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:23