SPREMA SE DELOŽACIJA

Bandić: Morate se iseliti za 7 dana; Brčina: Ne mičemo se iz svoje kuće

Marijan Brčina, kako kaže pokazujući i dokumente, zemljište i kuću 2006. godine kupio je od Ministarstva branitelja
 EPH

Marijan Brčina, vlasnik posljednje kuće koja stoji na putu do izgradnje punog profila Branimirove ulice mora se, zajedno s obitelji, iseliti do 20. svibnja, najkasnije u 10 sati. Ako to ne učini, Grad Zagreb će ga deložirati u ponedjeljak, 23. svibnja.

Pet žutih kuverti

Hrvatski branitelj i 50-postotni ratni vojni invalid o tome je obaviješten prije dva dana, kada im je na kućnu adresu došao izaslanik Grada te dostavio pet žutih kuverti, za svakog člana obitelji, s rješenjem o izvlaštenju.

- Ovdje živim 34 godine. U ovoj kući sam dočekao starost i dobio sinove. Maknut će me jedino mrtvog! Izričito odbijam useliti se u stan koji nam Grad nudi u najam - ogorčen je Brčina.

Grad je Marijanu, supruzi Rajki i sinu Predragu namijenio novosagrađeni stan na Vrbanima, ukupne površine 74 metara kvadratnih, a sklopio bi se ugovor na neodređeno vrijeme. Za drugog, pak, sina Nenada, te njegovu suprugu Romanu i malodobnu Luciju Grad nudi trosoban stan u Španskom, ali na najviše pet godina.

- Prvo nas žele odseliti u različite dijelove grada, a naviknuli smo živjeti zajedno i pomagati jedni drugima, pogotovo oko odgoja unuke. I onda još kažu da Nenad može ostati tamo najviše pet godina! Što nakon toga, na ulicu? - očajna je Rajka Brčina.

Pomoć od Ministarstva

Ona i suprug su sigurni u jedno - u stanu ne žele živjeti, a ako se baš moraju maknuti iz svoje kuće, žele da je Grad otkupi po njima prihvatljivoj cijeni kako bi mogli kupiti kuću u kojoj žele živjeti. Grad je, naime, gotovo 1100 metara četvornih na križanju Branimirove i Heinzelove procijenio na 82.000 eura, a obitelj Brčina smatra da je vrijednost daleko iznad toga.

Marijan je, kako kaže pokazujući i dokumente, zemljište i kuću na adresi Heinzelova 54c dobio u najam na neodređeno vrijeme od Ministarstva branitelja, a 2006. godine spornu je kuću i kupio za 37.000 kuna. Ugovor je naknadno raskinut, a Brčina tvrdi da je to učinjeno bez njegova znanja te da taj dokument za njega i dalje vrijedi. Za pomoć se obratio i novom ministru branitelja Tomislavu Medvedu, ali odgovor još nije dobio.

Glavnim krivcem za situaciju u kojoj se našao smatra gradonačelnika Milana Bandića.

Zagreb, 120516. 
Krizanje Branimirove i Heinzlove.
Marijan i Rajka Brcina, vlasnici zadnje kuce koju treba rusiti zbog produzetka Branimirove, dobili su rjesenje za delozaciju.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Ostale kuće su srušene

- Nas petorica braće otišli smo u rat, bez pitanja i pogovora. Na prvoj crti sam bio pet godina dok je žena bila sama kod kuće s malom djecom, bez novca i hrane. Zar je moguće da će mi se Grad odužiti deložacijom i rušenjem svega što imam? - pita se Marijan.

Kada je gradonačelnik 2013. godine najavio radove kojima bi se u punom profilu trebala spojiti Branimirova ulica od Zavrtnice do Heinzelove, na trasi je bilo nekoliko kuća koje su se morale srušiti kako bi se projekt ostvario. U međuvremenu su se ostali vlasnici kuća dogovorili s Gradom koji im je isplatio novac i kuće sravnao sa zemljom.

- Brojim sate do dogovora s zadnjom obitelji. Sve je riješeno 98 posto, no bez tog zadnjeg papira ne možemo ući u posjed - rekao je u rujnu prošle godine gradonačelnik Bandić.

Sud za ljudska prava

Projekt vrijedan 6 milijuna kuna tako se oduljio, a i sada radovi stoje. Trenutno se prometuje u dva traka umjesto u planirana četiri, a put od Zagreba do Sesveta, koji će trajati samo sedam minuta, građani će još neko vrijeme pričekati.

- Gradonačelnik konstantno forsira cijelu priču jer želi što prije završiti tu trasu, ali ovdje je u pitanju cijela moja obitelj i borit ćemo se dok se pravda ne zadovolji, pa makar to značilo i da se moramo obratiti Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu- odlučan je Marijan Brčina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:53